Advertisement

Monday, November 30, 2015

Little Caliph Grand Ihtifal 2015

Majlis Grand Ihtifal (Konsert Akhir Tahun) Little Caliph 2015 telah diadakan pada 22 November lepas di Hotel Seri Malaysia Kepala Batas.Majlis ni digabungkan bersama 2 lagi branch iaitu Little Caliph Sungai 2 dan Little Caliph Sungai Jawi.

Seminggu sebelum majlis,teacher dah bagi notis kepada parents,untuk 5 years kena pakai jubah hijau emerald/hijau tua.So,aku start cari jubah kt Mydin pada hari jumaat (last minit puya kerja).Cari punya cari,still tak jumpa,the next day..sabtu..aku pi Kompleks Kailan,semua kedai aku masuk tanya..tapi takdak jugak..yang ada cuma warna hitam and putih..pastu pikir punya pikir..kami pi tanya tailor..tailor tu cakap boleh siap dalam masa 3 jam..wow..cpt gila..so kami terus tempah ja..asben aku cakap..kalau cari pun belum tentu jumpa..so terus tempah dengan harga RM 50 termasuk kain+ upah..pejam mata jala bayaq..anak sorang..huhuhu..settle bab danial...

Esok tu..ahad seawal 10.30 dah hantaq danial ke hotel untuk rehearsal..nasib baik dekat dengan rumah..kalau jauh mau bising mama danial ni..dahla minyak keta bukan murah lani..


Anak teruna posing sebelum pi rehearsal..2-3 ari sebelum tu kalut sungguh tanya..mama..bila nak pi hotel..hehehe

Majlis bermula pukul 1.30 petang..pukul 12.30 parents dah boleh buat registration.Aku memang pi awal dengan harapan nak dok depan-depan..tapi non hado...seat depan semua reserved untuk 6 years old student *keciwa betui*

 
Sebelum start mehla tuan tanah selfie sekeping..eh..napa macam kakak danial ja..wekkk *sila loya tekak*

Majlis dimulakan dengan bacaan doa dari patron of TLC Sg 2..And then ada special speech by founder of TLC program,Puan Sabariah Faridah and Tuan Haji Roslan..

Persembahan dimulakan dengan nyanyian lagu "Kun Anta" dari students 4 years old TLC Sg 2..follow by persembahan dari TLC lain-lain..ada macam-macam persembahan..boria,story telling dan lain-lain..aku tengok kat program..persembahan my little son,persembahan yang ke 2 last before majlis konvokesyen.. best jugak tengok bebudak ni buat persembahan..comel ja..hihi





Nak dekat-dekat sampai persembahan little son,aku keluar dari dewan and pi tengok dia kt belakang..dia pegang bentuk love..coz lagu nasyid yang depa sampaikan tu lirik dia macam ni"We love Muhammad,Oh yes we do"

Masa ni rasa sebak *sob sob*sebab tak sangka anak dah besar sangat..and apa yang aku kagum..dia berlatih and hafal lirik ni untuk persembahkan pada kami..good job syg mama..i love u!!






Anak teruna berjubah hijau..comel dan sejuk mata memandang..semoga jadi anak yang soleh ya syg..
As what teachers said in the beginning of event..anak kita ialah satu pelaburan di dunia..bila kita tiada nanti,dialah yang akan doakan kita dialam sana..so didiklah dengan sempurna..*nangis*

Gambar kat bawah ni kami snap dekat photobooth..kalau nak guna khidmat depa kena bayar rm 13 kot untuk gambar size 5R...aku tak pasti sebab tak pi tanya in details..
Oleh sebab takmau bayaq..so kami guna kamera sendiri..mihmih






Selesai little boy buat persembahan,kami pun balik sebab majlis pakai baju konvo tu tak melibatkan anak kami coz dia baru 5 tahun..konvo untuk students 6 tahun sahaja...

Warkah untuk anak mama:
Mama & Papa usaha berikan pendidikan terbaik untuk danial walaupun gaji mama bukannya 5k sebulan..tapi mama tetap usaha asalkan abg danial boleh belajar di pra-sekolah yang baik dan berkualiti..
Bila dah besar nanti,kalau abg danial baca blog mama..mama nak abg danial tahu yang mama always love u and will do anything for u..
Yes..this i promise you!!

 

Wednesday, November 25, 2015

Budget ke Phuket Thailand

Assalamualaikum semua...
Seperti yang dijanjikan,arini aku nak list down total keseluruhan kami kat Phuket untuk 3 hari 2 malam..

TOTAL PERABIS DUIT UNTUK DAY 1:
Minyak Keta: RM 30
Bridge Toll: RM 5.60
Makan MCD: RM 20
Beli rokok & cikedes: BAHT 200
Minibus: BAHT 150/person=300 BAHT
Dinner: 400 BAHT
Roses: 100 BAHT
Package island: 1300 BAHT/person=2600 BAHT
Sim Card + Topup=300 BAHT
International Plug=100 BAHT

TOTAL PERABIS DUIT UNTUK DAY 2
Dinner: BAHT 300
Fridge Magnet:BAHT 200
T-shirt: BAHT 550

TOTAL PERABIS DUIT UNTUK DAY 3
Teh Ais + Roti: BAHT 100
Lunch: BAHT 300
Taxi: BAHT 700
Donut (Airport):BAHT 110
Parking (Airport): RM 58

Sakit mata nak convert kan,so aku kira berapa aku spend dalam RM.Dan jumlah duit baht yang aku dapat masa tukar kt money changer..aku dapat rate yang berbeza so fening nak kira..

TOTAL SEMUA:
Tiket Flight Firefly: RM 620
Hotel 2 malam paid by Debit Card (BAHT 1400): RM 151.70
DUIT BAHT TUKAR KT MALAYSIA: RM 488
DUIT BAHT TUKAR KT PHUKET: RM 200
DUIT BAHT TUKAR KT PHUKET (2ND TIME):RM 50
DUIT SPEND DALAM RM: 113.60


JUMLAH KESELURUHAN: RM 1623.30

 Masa balik ada la lebih sikit duit baht..tak ingt wapa kupang..(^-^)



So tunggu apa lagi..cepat-cepat kumpul duit tau korang..tak menyesal g sana..such a wonderful place!!!
Kalau ada rezeki..aku nak kesana lagi..tapi kalau diberi pilihan..aku nak explore tempat baru then baru repeat ke sini balik...

Thursday, November 12, 2015

Phuket Day 3-Last Day

Sedih..sebabnya ari ke 3 dah nak tinggalkan Pulau Phuket..Aku masih tak puas kat sini..tapi oleh kerana book tiket balik arini so kena tinggalkan jugak..selain dari dah rindu membuak-buak dekat little boy..

Kami bangun pagi dan terus bersiap-siap untuk check out..masa kami check out dalam pukul 9.30 waktu thailand..
Kami jalan kaki ja ke Patong Beach..hari pertama tak sempat pergi..so hari ke 2 haruslah pergi tengok apa yang menarik sangat kat Patong Beach ni..



 Hubby aku pakai baju baru beli semalam..
 
Tanda dah jejak kaki
 

Last sekalii..gambar aku..jangan kecam naa...:-p


 
 
"These are the memory to be remember forever"
 
Lepas abis berposing-posing..kami patah balik ke Jungceylon untuk makan..Mall bukak kul 11 waktu thailand..so kul 12 la waktu Malaysia..time tu perut dan berkeroncong...maka kami beli teh ais and roti dulu kat 7 eleven...then baru masuk food court..
 
Lepas keluar dari Mall,jam dah 12 tengahari..kami melilau cari minibus nak ke airport sebab flight kul 3.15...kami tanya pada travel agent..dia cakap sempat ka nak ke airport sebab normally kena sampai 2 hours before flight..aku cakap sempat sebab firefly 45 min before schedule time..Pompuan tu macam nak takut-takutkan aku..ayat dia camni "Are u sure miss..It is not easy to pass by Thailand Immigration"..haa...time tu aku dah mula ketaq..
 
Camna ar..pastu pikir punya pikir tak payah tunggu minibus la..terus ambik taxi..taxi plak harga BAHT 800..pas mintak diskaun dapatla BAHT 700..Masa tu tak bole nak katakan tidak dah..sebab aku takut kami pulak terlepas flight...kalau terlepas jenuh nak beli tiket baru..nak beli tu takdak masalah..tapi abisla duit aku!!!hahaha
 
Perjalanan sejam kot..nasib baik kami bertindak awal..kalau tak boleh jadi kami tengok ja kapal terbang berlepas tanpa kami di dalam tu..huhu
 
 
gambar kat airport Phuket

 
gambar di awan biru..nampak tak phi-phi island??
 
 
Okla..sekian ja coretan 3 hari 2 malam di Phuket..
Memang tak puas sebenarnya..next time kena plan 4 malam baru puas kot...hihi
Jumpa lagi next entry yer..nanti aku buat special post tentang overall cost .Tungu...

TOTAL ABIS ARINI:
Teh Ais + Roti: BAHT 100
Lunch: BAHT 300
Taxi: BAHT 700
Donut (Airport):BAHT 110
Parking (Airport): RM 58

Phuket Day 2-Sunset & Night Market

Ok..jom sambung..lepas balik dari island..as usual mandi dulu..pastu lepak kat balcony..kebetulan masa tu dah 6++..terus ajak asben ke rooftop hotel untuk tengok sunset..
Kat rooftop hotel ni ada swimming pool..tapi oleh kerana dah tak larat nak berkubang dalam air..kami naik tengok sunset ja sambil lepak kat kerusi dekat swimming pool tu..







Sambil tengok sunset sambil buat aksi romantik..haha..bukan selalu kan..kalau ada nenial ni jangan harap la nak bercanda camni..mihmih

Lepas tengok sunset kami keluaq makan malam dekat night market..menu ialah nasik goreng..peniaga tu bertudung..so kami takda masalah nak makan kat sini..besides aku tengok ada beberapa pelancong dari malaysia (bertudung) pun makan kat sini..


Oleh kerana duit yang tukar kat Malaysia dah hampir habis..kami kena cari money changer pulak..cari punya cari dapatlah rate rm 1=BAHT 0.820..rugi sikit la sebab masa aku tukar kat Kulim..dapat rate RM 488=BAHT 4000...tapi kalau compare balik memang rugi banyak..sebab matawang Malaysia jatuh...tengok ja banyak 0 kat belakang..tapi value depa kena buang satu 0 kat belakang..dulu masa aku pi Koh Samui..aku tukar rm 500 dapat BAHT 5000..rugi-rugi..ni semua salah Jibby..geram plak iols...:-D
ok-ok..apehal plak dah melalut ke pertukaran currency ni..hihi..jom sambung balikkk...

Pastu kami jalan kaki ke Night Market untuk beli souvenir..mostly penjaga kedai kat night market ni semua bangla..sebab tu terkenal dengan jolokan bangla road kot..

Fridge magnet 3 pcs 100 BAHT..aku mati-mati mintak tawar 100 BAHT untuk 4 pcs..dia mati-mati tak bagi..hahaha..last-last aku beli gak la..sebab esoknya dah nak balik..

Selain dari beli fridge magnet..kami beli t-shirt kenangan sorang sehelai..t-shirt aku and hubby dia letak 350 BAHT per pcs..sorry la kan aku nak beli kalau harga tu..so aku bargain sampai dapat 200 BAHT baru aku beli..T-shirt little boy dapat harga 150 BAHT...

Gambar kat night market langsung aku tak snap..kenapa eh aku tak snap???Ohh..lupa..malam tu bertengkaq dengan asben aku..hahaha...so majuk..terus takda mood..tapi laki bini biasa la kan..majuk jap ja..pastu balik hotel baikla  (^-^) (^-^)

TOTAL ABIS ARINI:
Dinner: BAHT 300
Fridge Magnet:BAHT 200
T-shirt: BAHT 550

Makanan Halal di Phuket

Aku buat entry khas ni untuk kesenangan kawan-kawan yang nak bercuti di Phuket..
Seperti yang aku tulis kat entry sebelum ni...aku stay di Patong near to Jungceylon Mall..kat dalam mall tu ada food bazaar..kalau mai dari hotel yang kami menginap..kami belok kanan dan terus jalan sampai depan sign board patong beach tu..dari situ belok kiri lagi jumpa Jungceylon..masuk ikut pintu lower ground..then akan nampak 7/11 dekat sebelah kanan..straight lg..akan jumpa kiosk-kiosk jual cenderahati..then straight lagi akan jumpa food bazaar..Ada 4 gerai makanan halal...korang bole pilih apa yg korang nak makan.Ada thai food,capati with curry (indian food) and any type of mee...ni keadaan dalam food bazaar jungceylon..cantik lantern tu..colourful..
Yang kt bawah tu gerai yang kami pilih untuk dinner hari pertama..



Untuk malam ke dua kami decide nak cari makan kat lain..so dari hotel kami belok kiri..kalau ke Jungceylon kami belok kanan..so after jalan 100meter kami jumpa pasar malam...kebetulan dekat pasar malam tu ada halal food..tukang masak pun bertudung..so kami terus yakin nak makan kat situ..
Harga makanan pulak boleh tahan..BAHT 100 untuk sepinggan nasi goreng kat bawah ni..Air plak order jus oren..BAHT 40..air oren lupa snap picture :-p

 
Selain dari makanan goreng-goreng..pelanggan jugak boleh pilih seafood macam kat bawah tu..
Besaq betui udang laut ni..kalau kat Malaysia siap la berapa puluh ringgit..Kat sini aku tak tanya pun harga berapa..sebab memang tak plan pun nak makan seafood...



 
Untuk ari ke 3 sebelum balik,kami ke Jungceylon sekali lagi untuk makan tenghari..
So far takla susah sangat nak cari makanan halal..Kalau korang sewa moto lagi senang kot rasanya..boleh pergi ke Phuket Town..kat sana makanan lagi murah katanya..

Wednesday, November 11, 2015

Phuket Day 2-Maya Bay,Viking Cave,Loh Samah,Kai Island, Phi-Phi Island

Pagi ni aku bangun awal gila..kul 6 dah mata kelip2..bukan apa..tak sabaq lahaii nak pi pulau..nak posing lawa2 pastu hupload dalam fb bagi org jeles..wakakaka...
takla..tu bukan niat asal aku..saja syok2 ja tulih...aku bukan nak jeleskan sapa2..tapi kalau ada orang jeles biaq pi la..kalau jeles sila kerja kuat and himpun duit sendiri pi sana...

Menurut kata tour agen,van akan datang pick up kul 7.30-7.45 pagi..tapi dia mai pick up kul 8.00..
Perjalanan ke Pier dalam 45 minit,sampai kt sana kami diberi simple breakfast..biskut and cofee/tea..
Jadila habuan alas perut..pagi tu kami dah breakfast manggi kt hotel.. (maggi bwk dari rumah,bkn pa maggi kt thailand ni ragu2 ckit nak mkn)..ubat tahan pening pun ada depa sediakan..yala bkn semua org tahan..ada jgk org yg mabuk laut termasuk aku..eh!!

Sebelum naik boat kami diberi penerangan ringkas..tour guide kami nama dia aku lupa..tapi aku pggl dia Chi chi..sapa tgk gambaq Memori Cinta Suraya kt 105 (astro prima)..muka tour guide tu cm chi chi la..dengan lawaknya..serious happening sgt..dia pggl biskut tu biskit..pastu masa penerangan tu dia dok sebut insulan..insulan..aku dok pikiaq menatang apa insulan ni..rupanya insurance..kahkah..lawak tui..

Team sama-sama naik boat dengan kami ada 1 couple dari Malaysia & 1 couple lagi dari china..yg lain semua dari negara eropah or timur tengah rasanya..semua seksi meksi la pakai bikini..asben i cuci mata sungguh la aritu..:-p


 
Yang baju putih pakai handsock biru tu la Chi Chi...^-^

Lepas mengharungi ombak dan membelah lautan...akhirnya kami sampai ke pit stop pertama iaitu Monkey Bay...aku laju-laju keluarkan handphone untuk ambik gambar..kt cni kami diberi masa 30 minit ja..cantikkan..air laut ni memang menakjubkan..





 
Gambaq bawah ni lawak..pas kelebek handphone baru aku perasan..masa aku baring ada mat salleh ni tgk cam pelik ja..pelik sbb aku pakai baju kot..sbb yg len berbikini kannnn...haha
 

Next,boat bergerak untuk aktiviti snorkeling..yeayyy...tp boat berenti kt kedalaman 3 meter..lebih kurang 10 kaki..maka..aku awal2 dah surrender..takut makk nakkk..hahaha..
Yg turun cuma asben aku..dia xpala pandai swimming..aku ni manalah reti..even pakai life jaket pun aku tak confident..




tgk ikan2 tu..comel gila...aku tgk dari atas jala..nak turun takutt...^-^

Ok,next,after snorkeling 40 minit,time for lunch..depa ni pandai ja atur programme..lepas orang lapaq main air terus depa bagi makan..bagus2..saya suka..saya suka (versi mei-mei )

Kami lunch di Koh Phi Phi..menu yang ada..nasi putih,tomyam,sayur,spaghetti,air kosong,cofee,tea,buah tembikai...okla kan,harga package dah included lunch..sangat berbaloi..

 
menu tengahari kami

 view dari restoran yang kami makan.
 
Kat sini kami spend 45 min jugak..tapi tak sempat nak explore tempat tu..aku tengok dalam blog org lain siap boleh pergi viewpoint yang atas tu..rugi kami tak sempat pi..
 
Next,kami dibawa sightseeing di beberapa tempat:
 
1) Viking Cave,lani dah jadi tempat burung layang2..
 

2) Loh Samah Bay


Nexttt,yehaa..tempat yang paling aku tak sabar nak pergi..which is Maya Bay..

Amazing,Wonderful, Perfect apa lg eh perkataan yang nak gambarkan tempat ni..memang cantik sgt2..Subhanallah..Indahnya Ciptaanmu Ya Allah...
Jom layan gambar...cantik betul taktau nak describe macam mana...










 
Lepas snap pic mandi mandi..hujan dah start turun..masa tu ada jugak boat-boat lain baru sampai..rugilah depa tak dapat nak tengok kecantikan tempat ni kalau dah hujan..sebabnya gambar akan nampak cantik waktu cuaca panas and cerah je..
 
Chi-chi kata "you're lucky today".Kalaulah kami mai time ujan...sure menangis dalam hujan la aku time tu...rugi takleh tengok pantai cantik..
 
Pastu Chi Chi arahkan semua naik boat sebab nak teruskan ke last destinasi iaitu Kai Island...masa on the way ke Kai Island,hujan turun dengan selebat-lebatnya..bayangkan dari basah sebab mandi laut terus jadi basah lencun..most of us berdiri time tu sebab ujan lebat..so tempias masuk abis dalam boat...beg2 kami plak terpaksa diletakkan kt ruang simpanan sebab takut basah..siap guruh kilat sabung menyabung..dan masa tu kami betul2 tengah laut..kat mana nak berteduh lagi..memang scary dari naik kapal terbang aku rasa...kihkih..
Dahla nak ke Kai Island tu ambil masa 30 minit..30 minit tu bagaikan 30 hari ja sebab dalam keadaan laut bergelora dan hujan lebat..
 
Masa sampai ja kt Kai Island,hujan masih tak berenti,pastu chi-chi tanya samada nak stop or balik ke Phuket Island..ramai setuju balik ke Phuket Island ja..kalau stop kat Kai Island pun aku rasa tak selamat jugak..coz hujan guruh kilat sabung menyabung...
 
Then kami teruskan perjalanan ke Phuket Island yang mengambil masa lagi 20 minit cmtu...kami selamat tiba kat pier kul 3.30 waktu thailand..sama dengan 4.30 waktu malaysia..
Pastu tempuh plak perjalanan nak balik ke hotel..
Overall..kalau hampa pi Phuket and Krabi..pleasela pi pakej island ni..rugi kalau tak pi weh...
Ampa leh tengok betapa indahnya ciptaan yang maha esa...seriously..ampa akan terpana..kahkah...(terpana??ayat xleh blah)
 
Next continue part 3 yer.boss dah jeling2..apa ke halnya taip laju sangat budak ni..hihi..bye