Advertisement

Friday, May 15, 2015

DIY Bunga Kipas

Hai hai semua...
Meh cikgu nak tunjuk cara buat bunga kipas..memula cikgu pun tak reti jgk..tp setelah belajaq dr you-tube cikgu terus expert...mihmih..

Bahan2 yang diperlukan:
  • Kertas warna2
  • Gunting
  • Gam Uhu
  • Ruler

1.Gunting kertas A4 kepada 2 bahagian



2.Pastu lipat kertas tu macam nak buat kipas


3.Guna 1 1/2 paper untuk buat lipatan.Then cantum paper dihujung setiap kertas..macam bawah ni..
nampak tak..nampak tak??huhu..eh...pasaipa td biru ni hitam..jawapannya yg biru aku lupa snap...ada yang hitam ja kt kamera phone..**



4.Pas cantum buat bulat...pegang macam aku pegang tu ye..


5.Pastu tekan macam kt bawah.Tara..dah siappp...cantik x?? (mata keatas,tgn kt bahu :-p)


6.Untuk tengah2 tu..kalau letak dolly paper lg cantik..tapi aku gunting ja paper kaler lain...ikut hampa la...kalau rajin pi beli dolly paper..kalau tak rajin buat cam aku...just gam ja kt tgh2...siappp...


 

Cantik tak..cantik x...wah cantikkk..ngehngeh...

So,apa tuggu lagi..cuba la kawan2..boleh dijadikan hiasan di mini pemain atau di candy buffet semasa birthday anak anda...yeay..berjaya!!!

Luv,
Eka

Project 14 June-Danial's 5th Birthday-Transformers Theme

Salam semua...lama gila tak update blog...bz mengalahkan GM tau..huhu

Entry sebelum ni aku pernah cita pasai preparation untuk birthday kan...kali ni pulak..aku nak cita pasai progress ke arah misi 14 June.
Tema aku dah pilih which is Transformers Bumblebee & Optimus Prime.So kaler tentulah Kuning Hitam & Merah Biru...tema ni pilihan anak bujang aku sebenarnya..so both of us..hubby n wife setuju je..




So far untuk persediaan dari segi lauk..dah ready..kambing dah bayar untuk 2 ekor..
Lain2 perhiasan macam belon and lantern paper aku dah beli...bekas2 untuk letak cookies and cupcake,lolipop pun aku dah prepare..flagline pun dah order cuma belum siap..

Untuk bunga kipas aku DIY ja..plan aku nak DIY bunga tisu jgk..tgkla weekend ni kalau ada masa aku pi A to Z..cari bahan...


Ni hasil bunga kipas aku..follow tema..buat baru beberapa pcs ja..weekend ni sambung lg..tgk..betapa gigihnya aku mengalahkan nak kenduri kawin anak..hahaha

Ritu aku saja melawak dgn dnial..aku kata nnt kita buat kenduri kawen dia la..teriak2 nangis..xmau kawen..xmau kawen..Kecik2 xmau kawen la..nnt mai besaq kot xsabaq nak kawen kot..muahahaha..

Apa lg eh...ooh...yasin n goodies bag aku dah beli untuk orang tahlil nanti...beli kt Mydin ja..1 bundle rm 8..aku beli 40 pcs...goodies bag pun yang biasa2 ja..rm 2.80 per set..( ada 10 pcs)..

Invitation card,food label semua aku buat sendiri tau...nanti la aku tunjuk k..baru tgh touch up design..

Sapa nak tau cara buat bunga kipas?nanti aku buat entry khas utk bunga kipas ni..kacang gila..rugi ja kalau beli..baik buat sndiri...

Okla...till we meet again...daaaa~~