Advertisement

Tuesday, April 14, 2015

Taman Mini Rumah Teres

Saja-saja la blog walking tadi dan terjumpa contoh2 taman mini rumah teres.Dan kata pun rumah teres ruang sgt2 la limited..nak buat taman mini pun memang kena betul2 mini..tak boleh sarat..

Seriously cakap,bila tgk taman mini orang..aku teringin gila nak apply pada rumah sendiri..tapi..sampai ke lani takdak sebatang pokok hidup pun kt rumah aku...wakakakaka...konon sgt kan..semua nak buat...

Jom2 cuci mata..







 
sumber:google.blog (maaf tuan tanah,copy & paste)

Amboi,segak-segaknya taman mini depa...suka aii tgk..tapi budget takdak lagi la nak buat semua ni...
Mungkin nanti aku menang shell or petronas punya peraduan baru aku buat la...hahaha (veragan..cisss)
 
Gambar last kat bawah ni pun aku suka tengok..ni bukan taman la actually,ni lebih kepada susun atur perabot kt tempat santai..cun jugak yang ni
 

Seriously...aku dah jatuh cintaaa...
Jom nyanyi ckit..
"bila aku jatuh cintaaa...
kan ku tengok selalu..
kan ku berangan selalu...
akan ku pastikan impian..jadi kenyataaan"...huhuhu

Okla...nak masak..nak kemas rumah..laalalalalala
 
 

Tips/Persediaan Sebelum Majlis Hari Lahir/Birthday Anak

Lebih kurang 2 bulan lagi..my little son akan menyambut hari lahir yang ke 5 tahun...kejap ja dah besaq boy mama.Even dah besar tapi still manja (sbb xdk adik kot)..mihmihmih

Mama dia sebenarnya dah excited untuk mengadakan majlis hari jadi untuk dia..stgh orang cakap awal gila kot...lagi 2 bln...tapi bagi aku 2 bln xlama dah..ada ja blog aku baca...6 bulan sebelum majlis mak dia dah survey kott...lagi gila x..hahaha

So,here are some tips yang aku nak share dari pengetahuan aku dan apa yang aku baca dari bloggers lain.

1.Tema
Lately ni,bila kata hari jadi ja mesti nak ada tema,tema paling famous untuk birthday gurl semestinya Frozen..let it go..let it go...untuk boy pulak confirm akan pilih watak superhero i.e Superman,Spiderman,Ultraman or watak2 katun kegemaran macam Upin & Ipin,Thomas & Friends,
Madagascar,Sasame Street...ishh..kalau nak sebut banyak sgt...so suruh anak buat pilihan..or ibu bapa pilih..

Alahai,tgk bawah...candy buffet org panggil..comel2 gila...mak eka dah start berangan ni...suka3x...kihkih





sumber:google


2.Tempat
Decide la nak buat kt rumah sendiri ka,umah parents ka..kalau budget lebih ckit buat kt MCD,KFC,Pizza Hut ka...bergantung pada pilihan dan kesesuaian.

3.Budget
Ni part paling penting.Kena allocate dlu budget berapa..Kalau nak buat secara besar besaran..ada khemah bagai..ada clown,ada games untuk anak-anak...haruslah budget tggi...kalau nak buat simple dimple,jamuan mkn ptg,takda khemah,takda game,cuma ada kek...budget lebih murah..
Itu terpulang pada individu

4.Tetamu/Jemputan
Kalau boleh buatlah excel sheet indicate berapa ramai tetamu yang akan dijemput.Bila dah jemput,tick dekat situ supaya tak termiss out jemputan.Kadang-kadang bila dah dekat dengan tarikh,parents akan jadi kelam-kabut (ni bahasa penang...kalau tak tau mai cheq nak bg tauuuu...huhuhuhu)

5.Menu
Yes..ni menu org nak makan..and sebagai tuan rumah,kita mesti nak jamu makanan yang sedap-sedap kan...kalau tak sedap and kurang bahan,macam tak syok nak jamu orang..biaq orang makan puas-puas...
Selalunya kalau nak budget buat ja minum petang,ada mee,bihun,puding ckit lebih jimat...Kalau buat makan tengahari main course tu lebih dan budget akan naik mencanak..hihi...ikut hampa na..aku cuma suggest

6.Aktiviti
Last but not least,aktiviti pada hari tersebut,selain dari acara potong kek,kot2 la nak buat aktiviti musical chair ka,sands art ke,magic ke...semua kena proper planning.As i'm saying,kalau budget lebih apa salahnya buat aktiviti untuk menggembirakan kanak-kanak..ye tak???

Aku rasa itu ja benda penting yang patut difikirkan oleh parents kalau nak organize birthday party,despite bukan event yang besar gila..tapi proper planning tu mesti difikiran supaya majlis berjalan dengan lancar dan tak terover dan terkurang dari segala segi...sekian..zassss...

Luv,Eka