Advertisement

Sunday, November 30, 2014

Our Son @ The Little Caliph 2015-Bandar Putra Bertam

Alhamdulillah...rezeki kami untuk menempatkan our little son in the new school for the year of 2015.Lepas fikir punya fikir dengan semasak-masaknya..kami decide untuk pilih "The Little Caliph".
At first aku pilih Smart Reader Kids,but lepas call SRK cawangan bertam,dah takda daycare.Kelas cuma half day and lepas tu anak kena transit ke tadika lain.Mcm susah je kan..so aku rasa better my son stay dekat the little caliph..daycare from 7am,lepas 6.30 pm ada extra charges( itu wajiblah kan dekat mana2 tadika pun..hehe)

Kami pi Open day "The Little Caliph" pada 29/11/2014.Open day start kul 9.30-5.30 petang.So masa g sana kami diberi penerangan tentang program the little caliph.For me,i'm quite interested because of the program "benefit for both world".Tidak hanya menekankan english but also islamic.They teach "solah" and "du'a".Everything will be in English except for bahasa.They relate the science subject with "kejadian Allah menciptakan manusia dan alam".Sangat2 best kan.

 


Besides,masa diberi penerangan the teacher speak fluently in English.Ini yang aku suka,sebab previously aku pernah g survey TLC dkt branch lain,and aku tak puas ati sebab aku dengaq teacher sana tak cakap english pun masa bg instructions kt kids.

Kat sini "Short Pants & Skirt is prohibited"..hehe...alamatnya pasni kena beli seluaq panjang jela kan...hahaha..suaq pendek danial cuma pakai dalam rumah ja..

Lepas abis penerangan tentang program TLC.Masuklah bab yuran.Yuran segala mak nenek.

Registration Fee
Event Fee
Equipment Fee
Uniform
Sport Attire
Books
Iqra
Insurance
Trip

Total semua RM 1781 including fees for the month of January and November 2015(ni lebih dari yuran aku 1 sem tau masa kt UiTM dulu..kuikui).December is optional where parents can choose to send their kids or not to send their kids.Yang penting during school holiday ,sekolah tak cuti...ni part paling aku suka sbb kadang2 kami ada masalah bila cuti sekolah sbb current school danial asal cuti sekolah ja cuti..

Monthly: RM 380 for full day.

Aku bukan nak riak ye kawan2..im just sharing.Mana tahu hampa nak hantaq anak2 hampa pulak..
Sbb bagi aku bagus sangat program ni.

Ada stgh org cakap.."alah,hantaq anak kt sekolah mana pun kalau nak pandai,pandai jugak".Ok,itu aku setuju,tapi aku nak anak aku experience something that benefit him.And as a parent,we try our best to give him a good education.(Pedulilah apa orang nak kata kan,mulut org xleh tutup,tau nak kondem ja)..

Ingat lagi masa aku deliver,ada ja mulut cakap "bersalin kt mana pun sama ja..sakit tetap sama"..huhu..mmg sakit sama tapi experience tu lain...lain dr segi layanan...and i think if people afford to pay,confirm depa pun choose private hospital..betul tak?betul tak?

Ok..sambung balik bab TLC...lepas abis penerangan kami dibawa melawat class..Kelas pun cantik n menggunakan konsep 3D where student can touch and feel it.
Assistant teacher yg iring kami waktu melawat tu explain serba ckit tentang class and bila dah ramai students ada..dia bagi danial do the colouring pulak.Anak kecik aku mmg minat mewarna.So bila bagi dia kaler mmg dia suka.Pas dia kaler teacher cakap "Nice" and bagi bintang..hehe..sukalah dia..org puji..:-p (ni sama cam perangai mama ja...muahahha)




 
Tgk kat bawah tu,ini semua supporting document yang kena submit before start sekolah,part yang paling aku nak tergelak,kena provide slip gaji...hahaha...for what purpose???Tapi xpela,bagi jelah kan... 
 
Lepas selesai kena ukur baju..aku pilih size M sbb dnial cepat tggi..if ambil size S nanti xsampai setengah tahun kena beli uniform lain pulak..uniform pun sepasang rm 50...so better ambil besar ckit xpa.Besides uniform,beg pun akan diberikan.Comel2 belaka.
 
Around kul 11.15 kami pun beredar.3 January kena datang balik untuk collect uniform semua.Dan kena selesaikan semua yuran tu sebelum start sekolah.Semalam aku pi bayar RM 100 je utk registration..Full settlement before 1st of Jan.
 
Lepas discuss dgn hubby,plan utk holiday kena extend dulu..Kena settlekan anak dlu baru bole berjimba.
 
Phuket oh Phuket...Februari tahun ni mcm tak jadi ja..hahahaha..
 
Okla..semoga bertemu lagi
 
Luv,
Eka

9 comments:

  1. Biar je la pe org nak ckp
    yg penting kita buat yg trbaik untuk anak2 kita
    holiday nanti2 la pergi hihihi

    ReplyDelete
  2. Itulah...holiday kena extend ..nak uruskan anak dlu...pastu bru papa mama leh g holiday...danial kena tggl...hahahaha

    ReplyDelete
  3. suka tu suka juga lah ............... tapi mereka ini too greedy, ambil budak2 ramai sangat ..... cuba amati betul2

    ReplyDelete
  4. betulll..sy dah complaint dh...hope diorang buat improvement..kalau tak keberatan bole tinggalkan email puan x?

    ReplyDelete
  5. sgt frust..boleh nmpk time nak ambil ank...look like they cannot handle coz too much kids..but then, hopefully 1st mnth je mcm ni...maybe next month they will improve..insyaAllah..

    ReplyDelete
  6. Salam sis..utk ank 2tahun..little caliph ok x

    ReplyDelete
  7. Wsalam..Untuk 3 tahun keatas je sis..

    ReplyDelete