Advertisement

Sunday, October 26, 2014

Aku Redha Walaupun Hanya "Calon Simpanan"

Wahh..tajuk..macam pasrah gilerrrr!!!!
Actually pagi ni aku baru check result interview Penolong Penguasa Kastam W27...entry pasai interview ada kat sini...http://detiekadaniel.blogspot.com/2014/10/temuduga-penolong-penguasa-kastam-w27.html
Seriously..masa nak check ketaq gilaa baq hang...
Lepas terpaparnya result..Thanks God...aku happy walaupun hanya calon simpanan..
Kalau hampa baca entry aku sblm ni..aku pun dah bagitau..aku memang tak letakkan sebarang harapan..sbb gila kot..candidate punya ramai..tp Alhamdulillah..berkat doa family..doa tak putus2 dr kwn2..aku dah berjaya eventhough cuma calon simpanan..lama2 depa pggl la kan..wlapun ambik masa..dan la aku dapat bonus dr existing company yang aku keja dlu..mihmih..

Kalau hampa ada experience jadi calon simpanan..share la dengan aku..aku nak tau jgk..lama mana kena tunggu 1 bln ka,1 tahun ka,2 tahun ka??
Hehe..excited kot..tp perasaan ni mesti ada kt setiap orang kan..
Arini aku happy..and my holiday mood is "ON"
This coming saturday..we will set our journey from Penang-Jb- Singapore...Cant Waitt!!!

 


Saja belanja sekeping gambar kat Kawah Putih,Bandung,Indonesia..
I love to travel..i wish i could round the world 1 day...

Okla..boss suruh compile report Factory Visit...bye!!

Family Photoshoot 18 Oct 2014

Salam..
Good morning korang..
Mesti Monday Blues kan...aku pun sama..hadoiii..pg td terjaga pukul 6.27 pg..kalut gila...
Nak mandi,solat,nak prepare baju danial, dgn nak buat air lg kt my asben..last2 arini aku lewat lg..kul 8.06 baru sampai..hihi

Aku nak cita pasai Family Photoshoot kami last Sunday...
Best giler..hehehe..ditambah plak dah lama xsnap picture romantik kan..
Tujuan utama kami buat photoshoot ni sbb nak join contest berposing ala mawar fizo..tp....
Aku rasa competitor banyak sgt kot..takpela..kalau xdpt masuk top 50 pun xpe...gambaq tu bole dijadikan kenangan kami sekeluarga..

Ada 4 lokasi dalam picture kami tu..muahaha..giler photographer kena buli..
Harga plak berbaloi giler la..haha...kawan2 kan..kalau ada yang berminat dgn servis photographer bole contact no ni:

Sobri:018-945 0755
FB Id: Sobri Sudin

Kalau hampa nak kawen ke..nak buat outdoor ke..bole kol..harga sangatlah berpatutan..

Nak tgk hasilnya x?Kalau yang dok stalk fb aku tu..mesti dah tgk kan..kihkih..tp xpe..aku upload sekali lg dalam blog aku...utk tatapan kawan2 or follower aku yg tak ramai mana tuh..hahahah






Cun x???cun giler kannnn????
hahaha..aku tunjuk sikit2 je..kalau nak tgk banyak2..tgk dalam fb aku...

Aku paling suka gmbaq kami lompat tu..lawak tui anak aku..lompat comeyy je..hehehe

Lokasi:
Vision Park,Bertam Perdana,Kepala Batas
Titi Semeling,Merbok Kedah
Muzium Lembah Bujang,Kedah
Menara Jam Besar,Sg Petani Kedah

Gambaq utk contest nak tgk dak???
Okla,aku tunjuk..tp kalau xmasuk top 50 anggaplah aku syok sendiri..hehehe..jgn kutuk tau!!!

 


 
 

Thursday, October 16, 2014

Jatuh Cinta pada Shawl

Assalamualaikum semua...
Hampa sihat?aku pening kepala la..tak tahu pasaipa..mungkin sebab cuaca tak menentu kot sekarang..sat hujan..sat panas..

Sekarang ni aku dah fall in love with shawl..Kalau hampa perasan..lately ni aku rajin upload gambar aku ber "shawl" kt fb..hehe
Mula2 sja suka2 beli n try pakai..Aku beli halmoon shawl..sebabnya shawl tu xpyh belit..letak ja pin bawah dagu..pin kiri kanan bahu..Siappp!!!

Ni gmbaq first aku try pakai shawl..shawl tu aku beli kt Mydin Bertam,RM 15 jer..awning silang pun aku beli kt ctu...Memula pakai...isk..sesuai ke x ni..macam muka bulat ja...so aku try upload kt fb..
Dan hasilnya...byk org bg komen positif..ngeh3x..:-p

Banyak orang cakap aku sesuai pakat shawl rather than Tudung fareeda..so bermula dr titik itu..aku nekad kumpul shawl..hahaha

Kat bawah ni gambaq kali ke 2 aku pakai shawl..kali ni aku xpakai awning silang..aku terus pakai anak tudung kt dalam..n shawl terus melekap kt muka...yang bestnya..pg tu masa duduk breakfast kt dining hall..laki aku siap kata..abg tgk mcm emma maembong ja..lawa..hahaha...malu nau aiii niii!!hahaha..Sama dkt shawl jela yer..bkn sama muka..nak termuntah tau kalau ckp sama muka..muahahaha


Ok..arini aku try pulak style lain pakai shawl..sja nak bg nampak variety ckit...dan sebab aku belit shawl ni lah..aku lewat mai keja..haha..org masuk keja kul 8..aku masuk kul 8.20...terer x??haha

Mai tgk cmna aku belit...bg aku..comey gk la..kahkah..mati la..puji diri sendiri..hehehe

 
Amacam???ok x???comey x??kalau rasa comey nnt aku beli lg..

Bye..
Luv~Eika
 

Tuesday, October 7, 2014

Temuduga Penolong Penguasa Kastam W27

Assalamualaikum semua...
Sedar tak sedar dah hampir seminggu aku menghadiri temuduga untuk jawatan "Penolong Penguasa Kastam W27".
Actually before pergi interview aku langsung tak exposekan diri or update dia fb...nerves katakan..
Besides,aku segan la nak menunjuk-nunjuk (walaupun memang hakikatnya aku mmg suka menunjuk...muahaha...)
Aku malas nak hupdate sbb cuma pergi interview ja kan..belum tentu dapat lagi..
Kalau dapat lainlah kan..lagi la aku menunjuk2..kihkih

Interview telah diadakan di Komtar..tingkat 47..seingt aku..ni la lif paling tggi aku pernah naik...sebelum ni takat tingkat 20++ ja..kali ni 47...aku mmg gayat ckit pada ketinggian...berdebar2 ja nak tggu lif sampai ke tingkat 47..masa nak turun plak..aku doa dalam ati mintak-mintak la cepat sampai tingkat 1...hehehe...tapikn kalau nek flight aku ok ja..Eh!!..(pelik kan..)

Mesti hampa tertanya2 soalan apa yang interviewver tu tanya pada aku kan..sebenarnya soalan tu kacang ja bagi aku..(hamboiihhh kauuu..:-p)...

1.Dia tak suruh aku perkenalkan diri pun...dia cuma tanya nama apa...anak berapa?dah kawin ka belum?keja kt mana?semua tu dia tak tanya aiihhh...

2.Dia tanya apa yang ada faham tentang Kastam
Aku pun goreng la pasai Kastam Dibawah Kementerian Kewangan,tugas2 kastam,jenis-jenis cukai..hihi..jawab mcm pro sgt k...padahal mlm sblm tu baru aku study...Bila aku cakap pasal tugas kastam mengawal pergerakan kedai bebas cukai..dia tanya aku pulak..apa yang aku faham tentang kedai bebas cukai...Punggahh!!!....aku pun hentam jela..kedai yang diberi pelepasan cukai..kita beli barang murah kat kedai tu sbb tiada cukai yang dikenakan..mcm kat Langkawi..konpiden gila aku jawab..
Bila aku ckp pasai Langkawi..dia tanya aku pulak...tempoh berapa lama kena tinggal kat langkawi untuk diberi perlepasan cukai ???...mak aii soalan..aku rasa kalau org yg tak pernah kena tax kat Langkawi mesti tak tau..
Tapi oleh kerana aku pernah kena cukai kat sana..so soalan tu sangatlah mudah bagi aku..
Jawapannya 3 hari 2 malam kena stay kat sana untuk diberi perlepasan cukai..mihmih...

3.Ok..abis part tu..dia tanya aku lagi pasai pointer diploma aku..muahaha..part ni aku nak tergelak...
Aku cakap la pointer tu ok la..pastu bleh plak dia camdek aku..dia kata Diploma in Business Studies ni senang ja...kalau ikutkan nak ja aku jawab...saya rasa Diploma Pentadbiran Awam lagi sng kot Dato..hihihi...tapi biaq pi la kt dia...angin dia xok aritu...

4.Then,dia tanya berapa gaji aku sekarang..aku berterus-terang gaji sebenar (pas balik baru aku pikir,napa aku bgtau..mesti dia reject aku sbb gaji aku dah lebih dari gaji gred ni..ermmm...)

5.Lastly,dia tanya kenapa nak kerja dengan kerajaan..aku jawab la..sebab impian saya dari kecil,saya struggle sambung diploma semata2 nak dapatkan kerja gov sbb lepas spm sy try tapi takda rezeki (sadiss sgt kisah aku..hihi) and sbb nak berkhidmat untuk negara...haha..Nampakk???
Skema gila..pastu Dato tu kata..kenapa jawapan hampa semua sama??
Aku rasa jawapan sama sebab aku yakin...semua org tanya En.Google..huhuhu

Interview berakhir disitu...aku sebenarnya tak mengharapkan sangat jawatan ni sebab hanya 30 calon je yang nak diterima bekerja sedangkan yang interview 1000++ org...
Insyallah..kalau ada rezeki ada la..kalau xda cuba lagi...Never Give Up!!!

Bye
Luv~Eika