Advertisement

Tuesday, September 9, 2014

Budget Masuk Rumah Baru-Part 1 (Kos Renovation)

Oleh kerana ramai sgt bertanya...setakat ni dah habis berapa ribu untuk rumah baru??
Maka,terhasil-lah entry ni...
Aku akan go through part by part ok..senang ampa nak refer...
So aku mulakan dengan kos renovation..

Kami ambik package renovation untuk grill,tinted & kitchen cabinet..

Grill
Sliding Door
Tingkap Master Bedroom
Tingkap Bilik Blkg
Tingkap kt Bumbung Bilik no 2
Tingkap kt bumbung untuk bilik air utama
Tingkap Dapur


 
Ni contoh bunga pada grill kami...aku sorang yg simple..so aku xsuka crowded sgt..semak okehhh...


Tinted
Sliding Door
Tingkap Dpn
Tingkap Blkg
Tingkap Bilik no 2


 
Ni warna tinted..aku pilih ala2 ijau ckit..ada org tanya apa fungsi tinted...jawapannya...aku tak mau orang nampak aku kt dalam...susahlah weh...xkan siang2 hari pun nk pakai day curtain..rimas chekkk...letak tinted senang..siang2 ari aku ikat ja langsir aku tu...xpyh nak merebang-merebang langsir...

Kitchen Cabinet (L shape)
Atas 13 kaki
Bawah 10 kaki x 6 kaki
excluding hood & hob
Material glass door +2x2 tiles

Harga ni memang worth it..sebab apa..sebab kami orang pertama dalam taman tu ambil kt kontraktor tu..dan dia jadikan kami rumah contoh..
Tak tahulah aku berapa ramai org dia bwak masuk rumah aku tu..(bwk masuk sebelum siap dan sebelum habis bayar)

And 1 more thing,kami dapat free lepaan simen dkt ruang porch keta...yeay...berbaloi sgt kan..

So aku summarize kat sini
Kos Renovation:12K

Nanti aku sambung part 2 dimana aku nak cita pasai aku beli barang letrik(kipas & lampu)
stay tune k..
 

5 comments:

  1. Salam , nak tanya .... kitchen cabinet , grill ngan tinted tuh buat kat mana? boleh kongsi ? :) tengok yang dah siap cantik sangat dan harga pun berpatutan

    ReplyDelete
  2. wsalam..buat kt kontraktor dr bertam..kontraktor tu mmg byk project sekitar kepala batas...bole kol no ni..
    Jeff Puah 0127622633

    ReplyDelete
  3. Assalam tuan/puan. Sila hubungi sy sekiranya memerlukan tukang renovat rumah dan pejabat.jenis pekerjaan sy memasang tile,plaster siling,wayaring,plumbing,sambung rumah,buat porch,grill dn owning,waterprofing,lantai vinyl dan wallpaper,landskap dan air terjun. Terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,cheras,puchong,semenyih,ampang,bndr sri putra,dan nilai.hubungi no sy 0192945175 or wssp sy 01129110298 (amir)

    ReplyDelete
  4. kami punya plan dah bertahun nak buat kitchen kabinet, tapi tak terbuat lagi..huhuhu

    ReplyDelete