Advertisement

Tuesday, September 23, 2014

Saling Memuji

Hihi...
Haha..
Huhu...

Chek nak puji laki chek sat arini...
Sejak 1-2 minggu ni chek perasan laki chek rajin sungguh la..
Tolong buat kerja rumah tanpa disuruh..(tepuk tgnn..)

Contoh:
1.Kalau aku basuh baju ,dia tlg sidaikan..(basuh la sgt kan..padahal washing machine automatic kot..huhu)..



2.Kalau aku masak,stg bab2 basuh pinggan n periuk..dia akan settlekan

3.Kalau aku sapu..dia akan tolong mop (wahhhh..suka3x)

4.Selalu dia buatkan air...paling aku suka..teh tarikkkkk...tq abg..hihi





5.Kalau danial nak susu..dia tlg buatkan..sbb dia tau bini dia dah penat masak kan (hihi)

6.Kalau danial pi toilet,nak basuh berak...dia tlg basuhkan...adoii..mana nak cari laki cmni ooi..


**Hope our love with last forever..mcm gmbar mat salleh kt bwah ni...tua2 pun pi mancing n dating lg..hehehe...we love u papa...





Okla..sekian saja cerita arini..
Saja boring2 xdk keja..
Bye2..
 

Wednesday, September 10, 2014

ThrowBack-Padang Kota Lama Penang (Esplanade Penang)

Aku tak ingat berapa haribulan aku pi Padang Kota Lama (PKL) ni..tp saja nak share kpd readers yg mungkin google pasai PKL kan..Kpd sesiapa yg ada plan ke Penang.xlengkap rasanya kalau xpi PKL...sejarah pasai PKL hampa goggle sendiri..aku malas nak taip...huhu

Masa kami pi tu,xplan pun nak masuk dlm Fort Cornwalis ni.Akan tetapi,dh anak aku kalut sgt nak masuk..maka kami pi tunaikanlah hasrat dia..
Tiket untuk dewasa cuma RM 2..kanak2 RM 1...

Mohlah layan gambar kami dalam tu..



 Ni gambar aku dpn PKL...L dah hilang daa...masa tu ujan rintik2..
 
 

Ni gambaq laki bini bergaya..guess what..anak kecik aku dah pandai snap photo..
Eh bang..kenapa pejam mata??silau ehh..ahaha
 

 
 Muhammad Danial Hazim with Sir Francis Light
 


 
Ok..ni time dia dok kaji pasai meriam..dia ingt meriam tu berfungsi mcm dia tgk cita katun dlm tv kot..siap ada bunyi2 lg dia buat..
 
 
 
Ini shoot yg paling makk suka..sebenarnya aku yg suruh posing cmtu..anak aku pun layankahlah je makk dia yg garang ni...kalau xikut nnt marah plak kn..huhu
 
 
 
Lastly gambaq sweet couple atas beca..** sapa perasan aku dh mcm kurus sikit..ngeh2**
Sebenarnya laki aku suruh dnial yg dok ngan aku atas tu..tp dnial takmau..dia suruh kami 2 org duduk sbb dia nak tnjuk skill dia snap photo..dan ternyata elok ja dia snap...
Cuma..mata laki aku pejam jgkkk..adoiii...hetam jelah labuu..
 
Overall,dlm ni xlah best mana..mgkin sbb aku tak suka Sejarah..masa SPM pun dpt C ja utk subject ni even soalan bocor...kihkih...oklah..bos dh panggil..bye
 
Luv,
Eka

 

Resepi Koey Teow Goreng Sedapp

Arini chef nak share resepi Koey Teow goreng yer kwn2..
Aku namakan Koey Teow Goreng sedap sebab aku rasa sedappp sgt aku masak..wakaka
Lagipun suamiku tidak henti2 memuji masakan aku...terharu sgttt2 tau..dia tanya apakah rahsia aku masak sedap...aku cakap la..sebab aku masak dgn kasih syg..sbb tu lah sedappp..huahua..(nampak sgt kan tipu..jgn dok mimpi laki aku nak cakap cmtu..kahkah)

Bahan-bahan
Minyak Masak
Koey Teow
Udang
Kicap
Sos Cili
Sos Tiram
Telur
Cili Kering-blender
Bawang Merah-hiris nipis
Bawang Putih-hiris nipis
Taugeh
Kuchai


Cara Masakan
1.Panaskan api dan masukkan 2 sudu minyak masak
2.Tumiskan bawang merah dan bawang putih
3.Masukkan cili kering yg telah diblender kan
4.Masukkan sos cili,sos tiram dan kicap secukup rasa
5.Kacau bahan2 td sebelum masukkan udang (kalau nak lg sedap masukkan la ayam ka,kerang ke,ikut suka ampa k)
6.Setelah cili td masak..masukkan telur dan kacau bg hancur
7.Then,masukkan koeytoew
8.Akhir sekali masukkan taugeh n kuchai dan kacau sehingga sekata
9.Siap dan sedia dihidangkan..





**Actually pg tu aku masak..aku mkn sorang2 sbb hubby g mengai..
Oleh sebab sedap yg keterlaluan...mlm tu aku masak lg menu yg sama bg laki aku makan...haha..

Resepi laksa bila aku rajin,aku share yer...bye

Tuesday, September 9, 2014

Budget Keseluruhan Masuk Rumah Baru-Final

Ni part yang hampa paling tunggu-tunggu kan...
Setelah penat aku taip 5 part untuk terangkan 1 persatu..
Sekarang tibalah masanya untuk mengetahui jumlah sebenar kami masuk rumah..
Ala kadar ja..sekadar yang ada...kami kena beli semua baru sbb sebelum ni aku dok ngan MIL (mithali sgtt tau)...so brg2 yg aku beli kt sana takkan nak ambil balik pulak..
Kami masuk rumah tu dulu with zero dan keluar sebagai hero..eh..tak tak..keluar pun zero gk la...:-p


Kos Renovation =RM 12,000
Kos Perkakasan Elektrik = RM 6415.00
Kos Beli Perabot =RM4478
Miscellaneous Item =RM 834.80
Kitchenware RM 1323.00

TOTAL:RM 25,050.80

Mak aiii..time membeli tak rasa..tp bila calculate..beginilah amountnya..
Again..aku nak tekankan kat sini..Aku bukan nak menunjuk ya kawan2..
Aku just share pengalaman aku..
Lagipun kalau nak dibandingkan jumlah ni dengan rumah kami yang kecik tu..apalah sgt kan..
Bagi orang kaya..jumlah ni takat buat pintu pagar depa ja..kihkih

Sekarang ni kami masih hold untuk buat Pagar dan Awning+ backyard
Aritu tanya kontraktor..
Kos Backyard-RM 3000
Kos Awning-RM 2000 (yang biasa2 aje)
Kos Pagar-RM 5000
Kos Tiles kt Porch-RM 2000

So????
Pospone la jawapannya..haha..mana nak cekau duit..
Struggle gila nak masuk rumah baru ni...

Setelah bertungkus lumus...apa kata ambil masa untuk bercuti kan best..
Rileks2 di tempat orang..
Wahhh...engkauuu...
Or tuan tanah ada plan nak g bercuti ni???
Nantikan ya..if ada update tu maknanya aku pi la..if not..dok diam2 dalam rumah...
Kata Rumah Manis kann....





 

Budget Masuk Rumah-Part 5 (Kitchenware)

Part ni aku rasa yang paling penting untuk orang perempuan..bukan orang laki ya..sebab orang perempuan yg nak masak...so org pompuan tau benda apa yang kena ada kt dapur untuk memudahkan kerja memasak...
Ini semua list barang yang aku beli..aku bukan nak menunjuk ya hampa2 sekalian..aku cuma share ja..hampa jgn jd mcm aku...membazir ja..membazir tu kan amalan syaitooonnn...

Periuk/Kuali Tefal-RM 365



Pisau Morphy Richards-RM 265






Spice Jar-RM 150

 


Pinggan Corelle-RM 370

 


Periuk Seramik-RM 20

Sudip Tefal-RM 20

Sudip Besi-RM 9

Penapis Air-RM 3

Mangkuk Besar-RM 6

Penapis Besar-RM 6

Loyang-RM 8

Tupperware cap ayam-RM20 (habuan simpan ikan lam fridge)

Jug Cap Ayam-RM 6 (habuan buat teh tarik..mihmih)

Tong Gas-RM 75

Gambaq semua aku google ja..Layankan jelah..

Total:RM 1323.00
 

Budget Masuk Rumah Baru Part 4-Miscellaneous Item

Part 4 ni aku nak cita pasal item2 lain..
Sebelum ni dok nampak hat barang2 besaq ja kan..sekarang ni nak cita pasai benda remeh temeh yang mungkin orang tak pernah nak listkan bila nak buat budget...

1.Tangga-Banyak kegunaan tangga ni..especially waktu nak mengecat nanti..rumah kami jenis tinggi..so haruslah ada tangga tinggi ok,kami beli tangga 10 anak tgga tu..tinggi berapa aku tak ingat-RM 130

 


2.Tempat jemur baju-Kami beli jenis Aluminium..yang bila nak guna tarik..bila xmau guna kita tutup-RM 68





3.Berus Lantai-rumah kalau baru siap sangatlah berdebu n kotor..beli berus lantai jenis ada batang ok..senang nak gosokkk..RM 4.90

4.Mop lantai-RM 7.90

5.Ajaxx Fabuloso-RM 9 lebih kurang..aku lupa dh...ni penting ya..






6.Harpic Power (untuk cuci mangkuk tandas)-Aku rasa harga RM 6 kot

7.Berus Sabut-untuk cuci celahan2 yang xleh dicapai oleh berus lantai yang besar tu...RM 2

8.Tukul or Mereton (haha..utara sgt)-RM 4 (ni untuk kegunaan masa nak gantung frame ka,cermin ka)

9.Axion-Untuk basuh pinggan-RM 3

10.Getah Panjang-Harus beli sbb ampa nak basuh rumah kot..larat ka nak berangkut air dari dpn ke blkg..blkg ke dpn???RM 39

11.Karpet-RM 100 (tp aku tension ja bulu asyik keluaq..nanti beli lainlahh)

12.Bunga kt Ruang Tamu-RM 20





13.Bunga kt Dining Hall-RM 49

14.Bunga kt Dapur-RM 15+10=RM 25

15.Langsir Sliding Door-RM 132

16.Wooden Rail-RM 75

17.Langsir Master Bedroom-RM 50

18.Langsir Bilik no 3-RM 25

19.Frame-RM 85


Total:RM 834.80

 

Budget Masuk Rumah Baru (Part 3)-Perabot

Kos Renovation sila refer sini
Kos Perkakasan Elektrik sila refer sini

Cita pasai perabot ni..memang rumah kami masih kosong..kalau nak beli sekaligus..memang aku akui..aku tak mampu..so aku beli yang penting2 dulu jer...

Ruang Tamu
Sofa-RM 2250
Rak TV-RM 290

Master Bedroom
Katil-RM 450
Tilam-RM 350

Dining Hall
Meja Makan-RM 1050
Meja Separuh Bulat-RM 88




Ini gambaq yg aku dh gridkan...kami beli katil semata2 utk Master Bedroom asalkan boleh tido..
Baju2 plak aku gantung dkt besi bulat dan aku biarkan open space kt bilik no 3..cadangnya nnt ada duit baru nak beli almari baju..pelan2 kayuh..huhu..

Total:RM 4478


 

Budget Masuk Rumah Baru-Part 2 (Kos Perkakasan Elektrik)

Pada yang belum baca Part 1..sila refer sini ya..so that we are at the same track..
Kali ni aku nak story pasai budget pembelian perkakasan elektrik...
Haruslah lepas renovate kena beli barang Letrik kan..kalau tak ,rumah cantik..lampu elek..huhu
Senang cita aku cita dari 1 bahagian ke 1 bahagian yerk..

Porch Keta
Lampu gantung ala Aladdin-RM 70

Ruang Tamu
Lampu LED 2 Bijik-RM 200
Kipas KDK 5 bilah-RM 320
TV LED Panasonic 42"-RM 1899





Master Bedroom
Lampu Gantung -RM 80
Lampu Toilet Master Bedroom-RM 30
Kipas Master Bedroom (Kipas Meja jerkk)-RM 85

Dining Hall
Lampu Dinding -RM 100
Lampu Dinding-RM 35

Bilik ke 2
Lampu Dinding Mickey Mouse-RM 50

Bilik ke 3
Lampu LED-RM 60

Dapur
Lampu Hiasan-RM 100
Hood-RM 999
Hob-RM 300
Oven-RM 129
Multi Cooker-RM 100
Peti Sejuk Panasonic Inverter-RM 1699
Cerek Elektrik-RM 59

Aku add sekali kat sini kos wiring..cuma RM 100..sebab kawan asben aku cuma datang pasang lampu jerk...

Total :RM 6415

Part 3 nanti aku cita pasai beli perabot plak yer...sat nak makan sat..hehe

Budget Masuk Rumah Baru-Part 1 (Kos Renovation)

Oleh kerana ramai sgt bertanya...setakat ni dah habis berapa ribu untuk rumah baru??
Maka,terhasil-lah entry ni...
Aku akan go through part by part ok..senang ampa nak refer...
So aku mulakan dengan kos renovation..

Kami ambik package renovation untuk grill,tinted & kitchen cabinet..

Grill
Sliding Door
Tingkap Master Bedroom
Tingkap Bilik Blkg
Tingkap kt Bumbung Bilik no 2
Tingkap kt bumbung untuk bilik air utama
Tingkap Dapur


 
Ni contoh bunga pada grill kami...aku sorang yg simple..so aku xsuka crowded sgt..semak okehhh...


Tinted
Sliding Door
Tingkap Dpn
Tingkap Blkg
Tingkap Bilik no 2


 
Ni warna tinted..aku pilih ala2 ijau ckit..ada org tanya apa fungsi tinted...jawapannya...aku tak mau orang nampak aku kt dalam...susahlah weh...xkan siang2 hari pun nk pakai day curtain..rimas chekkk...letak tinted senang..siang2 ari aku ikat ja langsir aku tu...xpyh nak merebang-merebang langsir...

Kitchen Cabinet (L shape)
Atas 13 kaki
Bawah 10 kaki x 6 kaki
excluding hood & hob
Material glass door +2x2 tiles

Harga ni memang worth it..sebab apa..sebab kami orang pertama dalam taman tu ambil kt kontraktor tu..dan dia jadikan kami rumah contoh..
Tak tahulah aku berapa ramai org dia bwak masuk rumah aku tu..(bwk masuk sebelum siap dan sebelum habis bayar)

And 1 more thing,kami dapat free lepaan simen dkt ruang porch keta...yeay...berbaloi sgt kan..

So aku summarize kat sini
Kos Renovation:12K

Nanti aku sambung part 2 dimana aku nak cita pasai aku beli barang letrik(kipas & lampu)
stay tune k..
 

20 Facts About Me

Aku tgk ramai blogger dok update fact pasai diri sendiri..
So aku pun nak tulis gk la..
Bukan apa..supaya ampa lebih mengenali siapa diriku yang sebenar...huhu

1.Aku seorang yang suka senyum(jarang aku buat muka masam..kecuali kt laki aku..muahahaha)
2.Aku naik keta mesti xpakai belt (even pernah kena saman,tp xserik2 beb...ntahla..aku rasa rimas pakai belt bila drive)
3.Dulu aku bwk keta..aku xpakai kasut..skrg da pakai da..hehehe
4.Aku byk kawan..sbb utama..sbb aku suka tukaq keja...mihmih..(aku suka keja challenging..kalau keja mudah2 aku cpt bosan..sbb tu aku suka tukaq keja..)
5.Waktu cuti aku suka habiskan masa ngan family..kalau kuaq ronda pun dgn family...aku suka kuaq dgn laki aku...ngan kwn2 kalau kata nak spend time together2 mcm sblm kawen tu taklah kn...aku suka laki aku disamping aku..anjee sgt kan..huahua (stg mesti ada org kutuk aku..buweekkk)
6.Aku tak suka tgk org meroyan kt fb psl politik,pasai bergaduh,pasai perli,pasai ngumpat,pasai dengki..kalau xsuka sesuatu..just jmpa n talk to that person...simple ja kn
7.Aku suka brg obersea..kahkah...budget kaya sgt la kan..tp seriously..kt dapur rumah aku tu..made in UK or US okehh...periuk tefal,sudip tefal,pinggan corelle,pisau morphy richards,spice jar US...u name it..semua ada..(fuh,berlagak..huhu)..Org tanya aku..tak rasa rugi ka beli mahal2..padahal nk guna utk makan pakai...eh,suka ati akulah..duit aku...kihkih...:-p
8.Aku suka simpan duit utk beli barang yang aku suka
9.Aku suka simpan duit untuk holiday ..sanggup tak makan kot...(itu tipu..agak2 la kn..mkn tu mkn jgk..tp xboleh mkn mahal2 kerap2..haha)
10.Aku suka cuba resepi baru..biaq xjadi takpa..jangan tak buat langsung..~nampak tak kerajinan kt ctu~
11.Aku tak suka mekup datang kerja...cukuplah sekadar lipstick & foundation...kalau nak mekup mcm opera cina..tuggu time aku nak pi meronda or pi kenduri...time tu jenuh laki aku tggu aku bersiap..
12.Aku selesa dengan orang yang merendah diri..kalau yang cakap budget hot tu..maaflah yerk..aku pangkah awal2..
13.Aku tak suka cakap benda yang tak berfaedah...perkara remeh temeh tu aku malas nk pikiaq..
14.Aku mudah kesiankan orang..lembut betul hatiku ini..selembut wajahku....muahaha
15.Aku sgt fokus pada kerja...kalau time kerja tu aku main fb..itu maknanya aku tgh free..kalau kerja tgh banyak jangankan kta main fb..tgk tepon pun tak sempat..
16.Aku suka baca blog instead of novel..pernah dlu aku beli novel..kononnya nak baca..tapi aku boleh pi skip..dari page 100,aku pi baca page 125..punya nak cpt abis sbb xsabaq nak baca tang ending..
17.Aku nampak ja cam sombong..tapi bila orang dah kenal rapat..baru tau sapa aku..
18.Aku mudah marah kalau benda aku betui..tapi org kta aku tak betui...try la tgk cari pasal..huhu..sedangkan dgn bos aku dulu pun aku boleh send email meluahkan ketidak puasan hati aku..
19.Aku seorang yang mudah mesra..tapiii...kalau orang tegur aku dulu..kalau orang tak tegur aku pun buat dono..
20.Lastly,aku suka sangat berangan..berangan sampai ke London la..sbb tu aku suka baca blog..aku suka baca pengalaman orang dan impikan suatu hari aku jgk bleh jadi cam depa...(ambil yang positif,bkn negatif ya..)

Sekian...
Kalau nak list down,byk lg rasanya psl aku nih...tp cukuplah 20...kalau nak mengenali dgn lebih rapat..sila follow blog aku..bru boleh kenali karakter aku kan..hihi..jmpa lg ya..
~~daaaa

Sunday, September 7, 2014

Resepi Puding Jagung

Semalam..aku upload gambar aku masak laksa n puding jagung kt fb..
Pagi kawan pm..tanya resepi..huhu
Honestly nak gtau korang...puding jagung ni sangat sangat sangatlah senang yer nak buat...
15 minit je bleh siap...bahan2 plak simple gila..cuma rajin & xrajin ja nak buat kannn..hehe

Bahan2
Tepung Kastard
Gula
Susu Pekat
Jagung Tin
Air

Cara2
1.Bancuh adunan tepung jagung +air+ susu..Kacau sehingga sebati
2.Lepas tu panaskan periuk,dan tuang adunan td kedalam
3.Masukkan gula secukup rasa
4.Masukkan jagung secukupnya dan ikut suka korang
5.Kacau sehingga pekat dan berkilat
6.Lastly tuang dalam bekas dan sejukkan dlm peti ais

Senang kan???
Jangan tanya aku byk mana aku letak tepung,air n susu semua tu..
Sbb aku main campak ja..
Tp kalau nak senang..ambik cawan kopi tu..letak tepung kastard secawan..
Susu plak 1 cawan..kalau ampa suka manis2..mcm aku..aku letak stgh cawan..then aku letak gula 2 sudu..
Kuantiti bahan2 plak ikut berapa besaq bekas ampa nak boh..
Stg kalau buat sikit..bekas besaq gedabak..jadinya nipis melayang la..
So mcm aku mention sblm ni..hampa pandai2 la agak..huhu


Sekian shj resepi dr saya..chef syok sndiri..
Aku masak..aku yg puji diri sendiri..haha

Ok,mehla tgk puding aku..amacam..nampak tak kesedapan kt ctu..hehehe