Advertisement

Tuesday, January 28, 2014

Cuti2 Terapi Jiwa,Swiss Garden~Pangkor Island (Day 2)

Amboi tajuk..terapi jiwa tuh..mcm la jiwa kacau sgt kan...hihihi
Percutian ni memang kami rancang..sbb every year harus ada percutian bersama family..
Kami menginap di Swiss Garden Damai Laut Lumut...mesti ada yg tertanya2 kan kenapa kami menginap kt Lumut dan bukannya di Pangkor..
Jawapannya ialah..sejak jd ahli SGIVC ni,kami bole dpt percutian 7 mlm free di Swiss Garden Hotel..
So,memang yg ni free lah...tapi ada la term n condition bila jadi ahli..kena byar downpayment dan ada installment bln2 selama 4 tahun...(kiranya bkn free la weh,semuanya berbayar k)..
Nanti aku cita kt lain entry camna aku leh terjebak masuk Swiss Garden International Vacation Club nih..

Kami bertolak dr Swiss Garden around kul 9.45 pagi dan sampai di Jeti Marina kul 10.15 pg,tanpa membuang masa,kami terus ke ticketing.Untuk ke Pangkor,ada 2 Jeti,Jeti lama dekat Lumut,tp aku pilih nak naik kt Marina sbb xpernah lg naik kt ctu..kt Jeti Lumut dh pernah naik (time honeymoon dlu,kihkih :-)

Kt Ticketing,Clerk tu cakap kena register sbg ahli dlu,baru leh naik dr ctu..jadi ahli tak mahal pun,cuma rm 10 1family...
Then baru boleh beli tiket rm 10 (2 way)..okla kan..xmahal..
Perjalanan pun 15 min ja dr Jetty...cpt gila kalau nak dibandingkan dgn Jetty Lumut...klau dr jetty lumut maunya 30-40 min...


Posing dlu k sebelum naik feri...pakai tdung kuning,My sister,yg pakai tudung merah tu anak saudara aku...dh sama besar yer mak saudara n anak saudara

Sampai sana kami sewa keta untuk ke Pantai Teluk Nipah.Happening ckit sebab ada aktiviti pantai..pantai lain aku tak sure plak...Oh ya...sewa keta rm 50 yer...ambil keta kul 11 pg..kul 5 kami dah antar..tapi org tu still charge rate yang sama..


Sampai je Pantai Teluk Nipah,aku terpegun tgk air laut yg jernih gila..rasa cm kt Koh Samui plak...sbb pantai kt Koh Samui jernih cmni la....terus rasa tak sabar-sabar nak mandi..Tapi sebelum tu TT nak beromantik dgn hubby jap...maka terhasil la gambar poyo nih...woot..woot...:-p



Pas lunch,kami pun tukar baju dan ambik boat untuk pusing2 tgk pulau dan fish feeding.Sorang rm 10 dia charge...Jom layan gambar kami kat atas boat n masa fish feeding




Tgk anak teruna aku tu,siap buat thumbs up lagi..dia hepi gila naik boat..yang aku plak jenis penakut...wlapun dh berkali2 nek bot cmtu..tapi aku still pikiaq negatif..aptb

Pas pusing laut tgk batu berbentuk buaya,penyu n ikan paus...kami suruh abg beach boy tu antar kami kt Coral Island utk mandi mandi.


Coral Island


TT yang hegeh gila


                                           Baby Boo & Hubby...seronok yer berjemur

Pas 2 jam kami kol boat suruh datang ambil balik..letih dah mandi laut..
Pas tu kakak aku n laki dia sambung mandi kt tepi pantai lak...aku n hubby terus g tukaq pakaian...then just jalan2 kt kedai2 juai cenderamata...

Next,ke Kota Belanda..gambar xdk..tetiba time nak snap photo,camera tab aku jd hang..tak berfungsi..so semua gmbar yang snap..jadi kelabu...

Kami balik semula ke Marina kul 5.30 ptg...
Overall best sgt...

Bersambung ke day 3.........

Thursday, January 16, 2014

Anak Teruna Saya

Alhamdulillah..tahun ni Anak Teruna saya dah menginjak ke usia 4 tahun..cam xcayer je..
sekejap je anak mama besar...

Teringat waktu dia lahir dulu..suara slow sangat..sampai mama takut nak pi dapur..takut bila danial nangis mama tak dengar..huhu..

Sesungguhnya anak mama ni tak susah dijaga..baik sgt..bangun malam sebab lapar susu ja..Anak mama tak pernah susahkan mama & papa...

Bila dah pandai cakap,anak mama cukup pandai berkata-kata..seorang yang fast learner...cakap sekali ja..dia akan ingat..

Bila danial nak mainan,mama n papa cakap,tunggu gaji dulu baru mama beli..anak mama tak pulak mengamuk..siap sekarang ni kalau jumpa mainan,dia sendiri akan cakap "nanti papa mama dapat gaji,beli kat danial yang ni tau..tau..tau...hehehe

Tapi,ada jugak keaktifan dia yang kadang2 buat papa mama marah..huhu..
Kalau bawak pi shopping complex,memang tak duduk diam..ada-ada saja...
Orang tua-tua cakap,kalau kanak-kanak aktif,otak depa berjalan..(memang otak berjalan pun...depa tgh pikir apa lak nak buat pasni..nak bg papa mama marah..hahaha)

Sekarang ni dnial dah pi sekolah...memang byk perubahan pada diri dia sejak pi sekolah..
Dari arah kebaikan,dia dah pandai solat...bacaan ABC,123,Monday-Friday,semua dah boleh hafal..Doa2 harian macam doa makan..doa nak tidor..semua dia dah hafal..Bacaan2 dalam solat pun dia dah boleh..contoh doa iftitah,tahiyat akhir,duduk antara 2 sujud..etc..syukur sgt dengan perkembangan dia..

Tapi..ada jgk yang tak baiknya..bila dah pi sekolah..banyak yang dia belajar..kadang2 ayat2 yang tak baik pun dia terikut2...ikut kwan...aku aritu nyaris2 nak cilikan mulut dia...sbb sebut @@#$^..confirm belajaq semua tu kat sekolah..sebab kat rumah mmg kami xpernah sebut benda2 cmtu...

Gambar-gambar anak terunaku dari lahir sampai sekarang...hehehe







Hensem anak Mama...huhuhu
Doa Mama:Semoga danial menjadi anak yang baik,taat kpd ibu bapa,taat kepada perintah Allah dan semoga danial berjaya satu hari nanti...tiada apa yang mama inginkan selain melihat kejayaan abg...Mama & Papa syggg abg...
(jgn salah paham,dia mmg sebut diri dia abg wlapun mama dia tak bagi adik lg...n FYI,aku belum pregnant daaa...jgn salah paham...hahaha)

Okla..bye all
Daaa~luv yaa...

Wednesday, January 15, 2014

Jalan2 Rileks Minda-Koh Samui-Part 2

19.12.13
Day 2 at Koh Samui,Thailand

Aktiviti diteruskan pada hari ke 2...
Tempat pertama yg kami lawati pada hari tu ialah Grandfather & Grandmother Rock...
(batu berbentuk kema@$#^%# manusia,laki + pompuan)
malu tauu aiii nak sebut,korang tgk gmbar jela k..(blushing)




The Hin Ta/Hin Yai legend is a tale of tragedy tinged with hope, as described on a signboard near the rocks: “A folklore of Samui Island tells the story of an old couple by the name of Ta Kreng (Grandpa Kreng) and Yai Riem (Grandma Riem) who lived with their son in the southern province of Nakhon Si Thammarat. Since their son had come of age, they felt that it was time he got married.
“One day they decided to sail to the neighbouring province of Prachuap Khiri Khan to ask for the hand of the daughter of a man named Ta Monglai. During their sea journey, their boat was seized by a storm. The old man and his wife were unable to swim ashore. They died at sea, turning into rocks as proof to the would-be bride's parents of their true intentions. The rocks stand there to this day.”

Story curi dari google..hahaha...paham x?kalau xfaham translate sendiri..hahahhaa

Tempat ke 2 yang kami lawati ialah "Elephant Trekking kat Namuang Waterfall",ni first time aku naik gajah weh...takut sgt..mana nak tau kot2 tetiba gajah naik angin..dia angkat n lambung2 aku..mati kat ctu..hehehehe


Rate naik gajah ialah 700 BHAT..equal to RM 70 duit malaysia...Mahai doh..
Kalau kt Hatyai baru rm 50..tapi xpela..dah nama pun pi jalan2..haruslah menikmati keindahan tempat org..pasal kos letak tepi sat..kiki..

3rd-place-kami pi Samui Cobra Show..rasa cam menyesal plak masuk tempat ni..dahla kena bayar rm 30...pastu pertunjukan tak tara mana..laki aku siap kutuk..kalau pertunjukan camni..kt pasar malam pun ada kadang2..hahaha..tunjuk 1 pic sudah...sebab pic lain xmenarik pong...huhu



Pas tengok ular..depa nak pi menembak pulakkk...dah ikut rombongan,terpaksa la ikut walapun aku bukannya minat tembak2 ni..takut oo bunyi dia...terus terbayang pegawai Ambank kena tembak dengan pumpgun tu...mmg ngeri siot...



Then balik dari menembak barulah kami ke Chaweng Beach,pantai Chaweng ni ala2 batu feringghi ja..tapi air laut tu mmg jernih gila la..ada sukan air semua kat ctu..nak nek banana boat ka..nak naik Jet Ski ka..semua ada la..tapi time kami pi dh tu dah lewat petang..semua jet ski dah nak diangkut ke darat...
Frust jugak la..kalau tau better datang ctu awal..tak payah pi tgk ular bagai..bkn best punnn...



Bergambar kenangan di pantai....pantai yang cantik...rugiii ooi xmandi lauttt...

Bersambungg~~~~

Jalan2 Rileks Minda-Koh Samui-Part 1

Dah lama tak update blog,tetiba rasa janggal lak jari jemari ni nak typing..hahaha
Utk tahun baru ni aku nak mulakan dengan kisah bercuti di Koh Samui,Thailand..
Honestly cakap,percutian singkat ni sedikit memenatkan kerana menggunakan jalan darat..Koh Samui yang jauhnya sekitar 10 jam perjalanan betul2 memenatkan aku...huhuhu

Bertolak dari Penang jam 5 pagi..dan sampai ke border around 7.30 am.
Urusan chop pasport memang agak mengambil masa..yela kan..pergi 1 bjik van yang penuh (average 15 orang penumpang).Then kena queue panjang..mmg betul2 buang masa kt ctu...Immigressen Thailand sepatutnya kena alert tentang ni..try baiki system depa..hohoho

Pas settle urusan chop pasport,kami teruskan perjalanan..Menurut tour guide anggaran perjalanan ke jeti lebih kurang 6 jam...perghh..lebih kurang dari Penang ke Melaka...jauh tu..dengar pun penat kan..tambah2 org yg duduk dalam van tu...
Setelah mengharungi beberapa Pekan Thailand spt Hatyai,Sadao and etc,akhirnya kami sampai ke tempat berhampiran dengan jeti utk mkn tghari..Nak cari mkn kt cni agak senang..sebab banyak orang Islam,n salah 1 kelebihan kedai yang kami singgah tu..depa leh cakap melayu..Sng nak order n senang nak byar..hehehe..Nama restoran tu,Restoran Nor xsilap aku..lupa da..name card ada ambik,tp lempaq kt mana xtau..haha

Pas abis makan..kami meneruskan perjalanan ke Jeti,sampai Jeti dalam kul 2 ptg..tapi..kena tggu feri lak..last2 kui 4 ptg bru bleh nek feri..punya lama..penat menunggu tau..dah rugi masa 1 hari..
Sbb 1 hari cuma perjalanan utk sampai sana ja..

Tunggu punya tunggu,feri pun sampai..dan dapatlah rileks atas Feri sambil kena angin sepoi2 bahasa..
Feri dia ala2 feri penang,tp ni besaq ckit...



Gambar muka cemey atas feri..letih dh time ni..
Perjalanan ke pulau plak mengambil masa 1 1/2 jam-2 jam..mak aii...letih dengaq..hahaha
Ombak dahla kuat..betui2 wt aku pening..mabuk laut...Last 2 aku masuk dalam..lena..tp xwpa leh lena sgt la..lena2 ayam...

Dan akhirnya..around 6.30 waktu Thailand,kami safely sampai ke Pulau Samui..pulau yang lebih kurang Langkawi je..
Dari jetty kena lak naik van..ke Chaweng Beach dimana kt ctu hotel yang kami akan menginap..
Chaweng beach ni memang happening gila pada waktu malam..pub2 kiri kanan jalan je..no wonder la mat salleh ramai gila kat sini jika dibandingkan dengan Krabi...

Pas sampai hotel,kami mandi2 n rehatkan badan..pastu aktiviti malam just ronda2 night market sekitar tu..

Bersambung~~~