Advertisement

Wednesday, September 11, 2013

Flash Back..Pengalaman Bersalin Di Tan & Tan Specialist Maternity Centre,Bukit Mertajam

Actually entry ni dihasilkan setelah ramai kawan-kawan tanya experience aku deliver kat Tan & Tan 3 tahun lepas..
Keputusan nak bersalin kat Tan & Tan dibuat setelah ngeri dengaq cerita kawan-kawan yg beranak kt Gov..kena marah la..kena maki la,dilayan halai balai la..so,aku paksa laki aku kumpul duit untuk membolehkan aku deliver kat private..haha (kejam kan dapat bini cmni..ngeh..ngeh)

Tapi,even aku plan nak beranak kt private,aku still g buat buku merah,pi wt checking kt klinik kesihatan,bukan apa,sebab after deliver aku nak misi gov datang check hari-hari jugak..
Kalau tak buat buku merah,jgn mimpi la nurse nak mai check..So aku g check kt gov & private
Ingat lagi masa 1st time scan kat Doktor Tan,dia cakap P.Ramlee..hahaha...(anak laki la)..lawak sgguh Doktor Tan ni..kalau pompuan sure dia sebut Saloma kan..hihi

Aku sepatutnya deliver pada 11 June 2010,tapi nenial takmau kuaq lg time tu..so doktor Tan cakap..u just wait lagi beberapa hari..Dia suruh aku datang check up semula pada 14 June..
Pagi 14 June,aku suruh asben aku ambik half day bawak aku g checkup..tapi doktor cakap baru buka 2 cm..dia suruh aku balik dlu..dia siap tilik lagi..dia rasa esok aku akan beranak..

Yaa...memang betul..mlm 14hb tu aku turun darah,then asben aku cakap,jomla g Wisma Bersalin Tan & Tan,before pi tu sempat lagi singgah Dominos Pizza kat Sunway,slumber ja aku turun dengan kain batik & T-shirt..lawak sungguh..hubby aku cakap,buah last before beranak..pas beli kami makan dalam keta...

Sampai ja kat Tan & Tan,aku terus register masuk ward..nurse pun suggest tido ctu malam tu sebab dah turun tanda..even turun darah aku langsung tak rasa sakit..hehe..
Pas settle urusan register aku,hubby aku pun tinggalkan aku keseorangan..dia balik tido kat rumah..
Aku siap pesan kat dia pagi esok bawak mai Roti Telur...untuk breakfast..
Pas dia balik aku terus lena..TAPI...start kui 3 pagi aku dah rasa sakit..sakit sat..pastu ilang..Aku g gtau nurse..dia tanya nak ubat tahan sakit tak..aku cakap takpa..still leh tahan...

Pastu start kui 4 pagi..aku dah tak tahan sakit..aku tekan bell..nurse mai tanya kenapa..aku cakap sakit sangat dah..sakit selang 10 min..then nurse cakap nak masukkan aku dalam Labour Room..
Pastu depa suruh la aku jalan masuk Labour Room sendirik..even sakit boleh la lagi jalan..bukan takleh jalan dah..hehe..

Dalam labour Room depa pasang la segala mak nenek punya wayar...untuk monitor jantung baby,monitor sakit kontraksi tu..memang sakit la..tapi bukan sakit berpanjangan..sakit sat..pastu lega..
Dalam Labour Room tu ada sorang nurse tunggu aku tepi katil k...kalau kat Gov mampus aku kena tggl sorang2..takdak orang nak layan..hang nak jerit ka..sapa tak kisah..huhu
Malam tu Kak Melayu jaga aku,tapi bila pagi ja...dia dah habis shift malam,tukaq dengan sorang budak India..tapi budak ni baik..bila aku sakit dia urut tangan aku...dia cakap..sabar kak..sabar kak..hihi
Tapi bila aku sakit sangat..aku gengam tgn dia kuat2..hahahaha..mesti lekat bekas..tapi disebabkan dia dibayar gaji..so dia takleh marah la..huhu

Dekat2 kul 7 pagi,asben aku mai...Dia cita,pas subuh dia dah pi ambik Mak aku..sampai rumah Mak aku tgh solat..so dia tunggu sat la..Dia mai bawak Roti Telur kat aku..dia beli nasik lemak kat dia..habuan breakfast..Tapi dia langsung tak lalu makan..takut kot tengok bini cmtu..huhu

Dia masuk dalam Labour Room tengok aku before aku beranak..Ada kot masuk dalam 10 minit..pastu dia kuaq..asben aku ni takut darah sikit..so aku pun tak paksa dia tengok aku beranak..
Pas asben aku kuaq..mak aku plak masuk tengok..mak aku masuk lama jugak la tunggu aku..pastu mak aku pun keluaq jgk..huhu..tggl la aku keseorangan lagi..

Selang 30 min nurse mai check bukaan..belum lagi 10 cm..so aku takleh beranak lagi..
Aku ingat pesan nurse tu..kalau sakit pun jangan push..tarik nafas ja..aku memang rasa nak push sangat..tapi tahan ja..sebab kalau tak ckup 10 cm kita push..takut terkoyak banyak kat Tuut..hehe
Dan..kalau kita letih dok push b4 10 cm..nanti takut kita kehilangan tenaga masa nak push bila ckup 10 cm..

Around 10.20 cmtu,nurse mai check lagi..dia cakap dah 10 cm..then dia cepat-cepat kol Dr Tan,doktor mai ja,dia terus pecahkan air ketuban aku..Dan alhamdulillah..dengan sekali push ja..maka lahirlah anak aku ke dunia ni..Alhamdulillah..Amin..Pas tengok ja muka baby,hilang semua rasa sakit..


Gambaq ni masa nurse tolak baby untuk dibersihkan..masa ada kesan darah lagi..Hubby aku snap siap buka flash..sure nenial tkejut time ni..tetiba ja ada cahaya terang..hihi..


Gambaq ni plak,lepas dibersihkan,time ni baby diletakkan kat dalam Baby Nursery

Pas selesai jahit,aku ditolak ke ward..memang letih gila after beranak..rasa takdak tenaga..
Tapi..pas beranak rasa lapaq gila..hihi..Aku mintak milo je..Tghari tu MIL aku mai bawak nasik..lega dapat makan nasik..Nasik n Lauk ikan Goreng..biasala..menu orang pantang...

Hubby aku temankan sampai malam..Pastu dia balik rumah around kul 8..
Yang bestnya time tu..hubby aku sat-sat pi tengok baby..happy betul dia..dah ada pewaris..

Pas dia balik aku teruskan rehat cam biasa..
Second Day hubby aku pi register nama anak..borang semua Tan & Tan dah sediakan..siap depa tolong tulis lagi tu..Hubby aku pi register kat JPN Bandar Perda,dekat ja ngan Tan & Tan..




Aku stay kt ward 3 hari..
Aku masuk ward 14/06/2010 kul 10 malam.Discharge pada 17/06/2010 kul 12 tghari (gila tui bawak baby balik tghari..haha..panas kott...tp nak wt cmna,time tu hubby aku dah kena keja,so dia datang ambil kami during lunch time)

Untuk kos beranak kat sini:
Total rm 1402..bagi aku cukup worth it..sebabnya baby kita depa yang jaga..so,ibu berpeluang untuk rehat,then baju baby tak bawak langsung pun takpa..sebab menggunakan baju depa..
Susu formula jangan risau..depa yg sediakan..habaq ja nak susu apa..cam aku dlu..aku pilih susu snow..pampers pun depa sediakan jugak..siap time nak balik tu depa bagi lagi susu & pampers free..then aku dapat 1 bag free gift contain towel,mandian,jug air ada cop tan & tan,bedak dll)

So,kepada sapa2 yg nak deliver,i would suggest tempat ni..kos beranak berpatutan..(kalau mampu pi la KPJ ka,Gleanegles ka,Lam Wah Ee ka..huhu...macam aku ini sajalah yang aku mampu..:-p)

Address as below:

Tan & Tan Specialist Maternity Centre
No. 1598, Jalan Kebun Sireh, Bukit Mertajam, 14000, Bukit Mertajam, Pulau Pinang  14000, Malaysia
+60 4-507 3233

8 comments:

  1. salam nk tya ada dktor mlyu wanita tak kt sana?

    ReplyDelete
  2. xda sis..semua doktor chinese lelaki..3 org..

    ReplyDelete
  3. Salam tumpang tanya awak tau x kos besalin klw kena bedah kat sana. so yang terbaik adalah owner dia la eh? doc tan?

    ReplyDelete
  4. wsalam..kalau operate roughly dalam rm 4k sekarang ni..doktor lain pun ok sis..depends la..mcm sy dlu just pilih dr tan sbb biras sy pernah deliver kt sana and gunakan khidmat doc tan..

    ReplyDelete
  5. Antara tan&tan dan ks wan camna ye?

    ReplyDelete
  6. 2-2 ok...tuan bole survey dlu dari segi services and caj..mgkin dr ctu bole buat pilihan

    ReplyDelete
  7. Soriii.....just nk betulkn pendapat penulis blog ni...walaupun xdak buku merah,nurse dr Klinik kerajaan tetap p mlwt kt umah untuk postnatal nursing....bkn mcm penulis ckp...nurse x p mlwt kt umah klau x bukak buku merah.....they'll done their job as amanah......

    ReplyDelete
  8. berapa harga pakej bersalin d sini

    ReplyDelete