Advertisement

Wednesday, September 18, 2013

Bawa Keta Sendiri Ke Langkawi

Berita baik untuk peminat pinggan mangkuk,periuk belanga dan sewaktu dengannya..Sekarang ni dah ada perkhidmatan Feri ke Langkawi dari Kuala Perlis..bleh bwk keta sendiri beb..Feri tu ala2 feri kat Penang..Suka tak??suka tak??Memang suka lah kennn kepada kaki2 shopping..nak beli barang penuh keta pun boleh..tak payah nak rembiang-rembiang naik bot sambil usung barang2 yg byk tu..tul tak?

Harganyaaa..(aku kasi bold & highlight dgn kaler merah..biar terang bijik mata..kuikui )

Sehala:RM 180
Dua Hala: RM 320

Harga kat atas tu untuk kereta biasa..kalau Basikal ka,Motor ka,Bas ka,haruslah harga lain-lain ok..
Harga termasuk driver aje yer..Untuk penumpang still dikenakan rm 18/seorang..(kalau harga sekali penumpang,sure bankrup syarikat feri yang lain,mesti semua orang kalott nak bawak keta sendiri..tul tak?)
Perjalanan plak mengambil masa 2 jam..yela kan..dah bawak kenderaan berat..mestilah la feri tu lambat macam semut..hahaha..apasal la tetiba taip semut..selalunya lambat cam siput kan???perumpamaan pun tak betui..nampak sangat BM failed kan..biasalah kenn..i kan english A...wakakaka



Ni gambaq feri tu..Maaf yer tuan tanah..aku curi dari blog kau..hehehe..Macam feri Penang,tapi nampak cam yang ni lg besar la..
Feri ni boleh memuatkan 45 kenderaan dalam satu-satu masa..Kalau rasa berminat nak nek keta sendiri pi Langkawi,eloklah buat tempahan awal..sebab cuma ada 1-2 trip saja sehari..

To be concluded:
Anda rasa-rasa berbaloi ka?
Bagi aku..kalau nak pi langkawi dalam tempoh yang lama berbaloi la..kalau setakat nak pi 3hari 2 mlm..bek nek bot biasa kan..2 org baru rm 72 pi balik..(anak aku tak kira sebab kecik lg..hihi)

Cuma kalau budget lebih apa salahnya..ye dakkk??..dapat merasai pengalaman baru..
Plus,dapat shopping pinggan mangkuk sepuasnya..tak cukup dalam bonet keta..aku letak ja kat tempat penumpang..Anak aku letak aja atas ribaan.huhu

Okla.Bye~~~


Wednesday, September 11, 2013

Flash Back..Pengalaman Bersalin Di Tan & Tan Specialist Maternity Centre,Bukit Mertajam

Actually entry ni dihasilkan setelah ramai kawan-kawan tanya experience aku deliver kat Tan & Tan 3 tahun lepas..
Keputusan nak bersalin kat Tan & Tan dibuat setelah ngeri dengaq cerita kawan-kawan yg beranak kt Gov..kena marah la..kena maki la,dilayan halai balai la..so,aku paksa laki aku kumpul duit untuk membolehkan aku deliver kat private..haha (kejam kan dapat bini cmni..ngeh..ngeh)

Tapi,even aku plan nak beranak kt private,aku still g buat buku merah,pi wt checking kt klinik kesihatan,bukan apa,sebab after deliver aku nak misi gov datang check hari-hari jugak..
Kalau tak buat buku merah,jgn mimpi la nurse nak mai check..So aku g check kt gov & private
Ingat lagi masa 1st time scan kat Doktor Tan,dia cakap P.Ramlee..hahaha...(anak laki la)..lawak sgguh Doktor Tan ni..kalau pompuan sure dia sebut Saloma kan..hihi

Aku sepatutnya deliver pada 11 June 2010,tapi nenial takmau kuaq lg time tu..so doktor Tan cakap..u just wait lagi beberapa hari..Dia suruh aku datang check up semula pada 14 June..
Pagi 14 June,aku suruh asben aku ambik half day bawak aku g checkup..tapi doktor cakap baru buka 2 cm..dia suruh aku balik dlu..dia siap tilik lagi..dia rasa esok aku akan beranak..

Yaa...memang betul..mlm 14hb tu aku turun darah,then asben aku cakap,jomla g Wisma Bersalin Tan & Tan,before pi tu sempat lagi singgah Dominos Pizza kat Sunway,slumber ja aku turun dengan kain batik & T-shirt..lawak sungguh..hubby aku cakap,buah last before beranak..pas beli kami makan dalam keta...

Sampai ja kat Tan & Tan,aku terus register masuk ward..nurse pun suggest tido ctu malam tu sebab dah turun tanda..even turun darah aku langsung tak rasa sakit..hehe..
Pas settle urusan register aku,hubby aku pun tinggalkan aku keseorangan..dia balik tido kat rumah..
Aku siap pesan kat dia pagi esok bawak mai Roti Telur...untuk breakfast..
Pas dia balik aku terus lena..TAPI...start kui 3 pagi aku dah rasa sakit..sakit sat..pastu ilang..Aku g gtau nurse..dia tanya nak ubat tahan sakit tak..aku cakap takpa..still leh tahan...

Pastu start kui 4 pagi..aku dah tak tahan sakit..aku tekan bell..nurse mai tanya kenapa..aku cakap sakit sangat dah..sakit selang 10 min..then nurse cakap nak masukkan aku dalam Labour Room..
Pastu depa suruh la aku jalan masuk Labour Room sendirik..even sakit boleh la lagi jalan..bukan takleh jalan dah..hehe..

Dalam labour Room depa pasang la segala mak nenek punya wayar...untuk monitor jantung baby,monitor sakit kontraksi tu..memang sakit la..tapi bukan sakit berpanjangan..sakit sat..pastu lega..
Dalam Labour Room tu ada sorang nurse tunggu aku tepi katil k...kalau kat Gov mampus aku kena tggl sorang2..takdak orang nak layan..hang nak jerit ka..sapa tak kisah..huhu
Malam tu Kak Melayu jaga aku,tapi bila pagi ja...dia dah habis shift malam,tukaq dengan sorang budak India..tapi budak ni baik..bila aku sakit dia urut tangan aku...dia cakap..sabar kak..sabar kak..hihi
Tapi bila aku sakit sangat..aku gengam tgn dia kuat2..hahahaha..mesti lekat bekas..tapi disebabkan dia dibayar gaji..so dia takleh marah la..huhu

Dekat2 kul 7 pagi,asben aku mai...Dia cita,pas subuh dia dah pi ambik Mak aku..sampai rumah Mak aku tgh solat..so dia tunggu sat la..Dia mai bawak Roti Telur kat aku..dia beli nasik lemak kat dia..habuan breakfast..Tapi dia langsung tak lalu makan..takut kot tengok bini cmtu..huhu

Dia masuk dalam Labour Room tengok aku before aku beranak..Ada kot masuk dalam 10 minit..pastu dia kuaq..asben aku ni takut darah sikit..so aku pun tak paksa dia tengok aku beranak..
Pas asben aku kuaq..mak aku plak masuk tengok..mak aku masuk lama jugak la tunggu aku..pastu mak aku pun keluaq jgk..huhu..tggl la aku keseorangan lagi..

Selang 30 min nurse mai check bukaan..belum lagi 10 cm..so aku takleh beranak lagi..
Aku ingat pesan nurse tu..kalau sakit pun jangan push..tarik nafas ja..aku memang rasa nak push sangat..tapi tahan ja..sebab kalau tak ckup 10 cm kita push..takut terkoyak banyak kat Tuut..hehe
Dan..kalau kita letih dok push b4 10 cm..nanti takut kita kehilangan tenaga masa nak push bila ckup 10 cm..

Around 10.20 cmtu,nurse mai check lagi..dia cakap dah 10 cm..then dia cepat-cepat kol Dr Tan,doktor mai ja,dia terus pecahkan air ketuban aku..Dan alhamdulillah..dengan sekali push ja..maka lahirlah anak aku ke dunia ni..Alhamdulillah..Amin..Pas tengok ja muka baby,hilang semua rasa sakit..


Gambaq ni masa nurse tolak baby untuk dibersihkan..masa ada kesan darah lagi..Hubby aku snap siap buka flash..sure nenial tkejut time ni..tetiba ja ada cahaya terang..hihi..


Gambaq ni plak,lepas dibersihkan,time ni baby diletakkan kat dalam Baby Nursery

Pas selesai jahit,aku ditolak ke ward..memang letih gila after beranak..rasa takdak tenaga..
Tapi..pas beranak rasa lapaq gila..hihi..Aku mintak milo je..Tghari tu MIL aku mai bawak nasik..lega dapat makan nasik..Nasik n Lauk ikan Goreng..biasala..menu orang pantang...

Hubby aku temankan sampai malam..Pastu dia balik rumah around kul 8..
Yang bestnya time tu..hubby aku sat-sat pi tengok baby..happy betul dia..dah ada pewaris..

Pas dia balik aku teruskan rehat cam biasa..
Second Day hubby aku pi register nama anak..borang semua Tan & Tan dah sediakan..siap depa tolong tulis lagi tu..Hubby aku pi register kat JPN Bandar Perda,dekat ja ngan Tan & Tan..




Aku stay kt ward 3 hari..
Aku masuk ward 14/06/2010 kul 10 malam.Discharge pada 17/06/2010 kul 12 tghari (gila tui bawak baby balik tghari..haha..panas kott...tp nak wt cmna,time tu hubby aku dah kena keja,so dia datang ambil kami during lunch time)

Untuk kos beranak kat sini:
Total rm 1402..bagi aku cukup worth it..sebabnya baby kita depa yang jaga..so,ibu berpeluang untuk rehat,then baju baby tak bawak langsung pun takpa..sebab menggunakan baju depa..
Susu formula jangan risau..depa yg sediakan..habaq ja nak susu apa..cam aku dlu..aku pilih susu snow..pampers pun depa sediakan jugak..siap time nak balik tu depa bagi lagi susu & pampers free..then aku dapat 1 bag free gift contain towel,mandian,jug air ada cop tan & tan,bedak dll)

So,kepada sapa2 yg nak deliver,i would suggest tempat ni..kos beranak berpatutan..(kalau mampu pi la KPJ ka,Gleanegles ka,Lam Wah Ee ka..huhu...macam aku ini sajalah yang aku mampu..:-p)

Address as below:

Tan & Tan Specialist Maternity Centre
No. 1598, Jalan Kebun Sireh, Bukit Mertajam, 14000, Bukit Mertajam, Pulau Pinang  14000, Malaysia
+60 4-507 3233

Monday, September 9, 2013

Aktiviti Bersama Family Di Hari Minggu

Semalam saja syok-syok ronda-ronda Island...
Tak planning pun...memula tu g makan tengahari dekat Mid Gulai Kawah (nampak sangat pemalas kan,org weekend masak banyak-banyak bagi anak,laki makan..aku lak tak masak..makan kat kedai ja..huhu)

Pas makan tengahari balik rumah mak aku,lepak-lepak sebentar,then hubby terus ajak g island..
Tak dak arah tuju pun sebenarnya...Cuaca plak mengizinkan..cerah elok ja..tak hujan pun..

First Pit Stop,kami pi Gurney Paragon..yelah..sejak dibuka aku tak pernah jejakkan kaki lagi..ni baru 1st time k..perak,jakun la sat..huhu..pastu masuk butik Michelle Kors...orang pun tak layan k..sebab aku dressing biasa2 ja..bwk plak handbag Guess ja kan..tak setanding Michelle Kors tu..wakaka..After that,pi menerai kasut kt Charles & Keith..dah aimed sepasang..nnt bebila nak g beli...huhu..

Then,terus pi Straits Quay...Actually ni kali ke 2 aku pi...tahun lepas dah pi sekali..
Seriously tempat ni sangat best untuk santai..then leh tengok bot2 mewah..Ada bebudak dtg bawak beskal lagi..boleh riadah kan..best sgt..nyaman,tenang & mendamaikan sebab leh tgk laut terbentang luas...

Actually kawasan perumahan kat Straits Quay ni memang tempat orang kaya...Mat salleh yg dah bermastautin kat Penang ni,banyak menetap kat sini..Kami saja g round kat kawasan playground..best ja tengok anak2 mat salleh dok main bola dengan anak orang-orang Malaysia.

After that..bawak my lil Hero g tengok Aeroplane..dah lama betui tak bawak dia tengok Aeroplane..rasanya last bawak dia tengok before puasa..Excited la budak kecik tu,then aku saja cakap..nanti besaq nenial jadi pilot k..leh bawak mama melancong sbb leh dapat tiket free untuk family..hehehe....angan-angan betui...huhu

Last Pit Stop,g makan nasik lemak ayam berempah dekat gerai-gerai depan Queensbay tu...Makan dgn jagung bakar plak..Waduh..Asyikk Bangat..hahaha
Yang nak tergelak tu,anak teruna aku pun nak jagung bakar jgkkk..jagung cup dia takmau..Then beli la 3 batang untuk 3 beranak..haha..lawak sgguh...dah besaq dia sekarang..selera pun macam orang tua..

Pastu ronda2 kot FunFair tu jap..dahtu terus balik rumah..Sampai rumah pukui 10 malam..letih gila..
Punya pulun meronda sampai tak sedaq...
Arini mula la lemah gemalai kat tempat kerja kan..dah balik lewat..letih..
Alasan:Monday Blues...hahahaha

~~Bye~~











Friday, September 6, 2013

Tanda Aku Udah Tua...

Sejak dua menjak ni aku betui-betui jadi pelupa..
Even benda org baru bgtau 5 min lepas..aku bleh lupa balik.. sbb aku ni mkn semut byk sgt ka?hahaha..
Yelah..kadang semut masuk dalam gula..buat plak aritu aku bancuh kopi,kan dah terminum dgn semut sekali..hikhik

Cam minggu lepas,aku terlupa password facebook aku..Padahal minggu sebelum tu aku baru ja reset password..
Banyak sgt password aku nak kena ingat hinggakan memori otak aku pun tak mampu nak ingat semua...huhu..Antaranya:

Password Hard Disk Laptop
Password Network Account (Intel)
Password VPN
Password Facebook
Password Email
Password I-class (utk Student Uitm)
Password CimbClick & Maybank2u

Tu blum termasuk lagi password Instagram yang aku betui2 dh lupa..itu sbb dah lama aku tak upload photo masuk IG aku..sbb kes terlupa password..then takdak masa nak reset (alasan byk kan)hahahaha

So,utk solution,aku dah save semua password ni dalam note tepon aku..(kalau sapa2 tercurik hp aku ni,untungla..semua password ada..kecuali password Maybank2u,or Cimb Click..No..no..no...aku tak bodoh k nak save password internet banking tu...nak mampus..dari duit ada juta2...tggl telur ayam...huhuhu (berlagak gilos padahal duit tggl sen2 ja dlm tu..wakakaka)

Ada orang cakap.pas beranak memang akan jd pelupa..Betul ke?
Tapi aku memang akui..sejak umur aku meningkat naik ni..memang aku cepat pelupa..
Nasib baik kat laki n anak sendiri tak lupa kan..:-p

Ok,bye~~~