Advertisement

Thursday, June 20, 2013

Buffet Lunch at Sunway Hotel Seberang Jaya Sempena Fathers Day & My Son 3rd Birthday

This is non planning occasion..
Bangun pepagi 16 June tu...hubby cakap jom gi buffet lunch..aku tanya kat mana..dia kta..dia tak kisah..aku pun cakap up to u..sebab nak guna duit u kan..i follow je..hehehe

1st planning nak pi belah island..EQ Hotel..tapi rasa cam tak sempat..sebab ptg nak kena balik umah mak aku..nak runtuh khemah kenduri aritu..kena gotong royong adik beradik..

So we decided pergi belah mainland ja..aku terus cakap pi Sunway Hotel jela..dekat ja nak blik umah mak..
Tak pyh waste money bayar tol n petrol..hihi

Buffet lunch aritu rm 38++ per person sebab special untuk Parents Day..normal price rm 34++ ja per person..tapi not inclusive tax lg yer..tax ko kira la sendiri..kihkih


My Son,Doktor Danial Hazim...hahaha..sekarang ni dia dok rajin sebut doktor plak..dok kata ni doktor mai check mama ni..mama demam ka..sambil tgn letak kat dahi aku..bagus2..sebagai inspirasi untuk jadi doktor bila besaq nnt yer anakku..
Dia tgh leka mkn kek..kek besday dia..hahahaha..


Ni papa kepada doktor danial..huhu...tgh leka mkn..dia tak pasan pun aku snap photo dia..kalau dia perasan sure kena marah la aku..nak makan ka nak tangkap gmbaq..aku dah lali kena marah dengan dia...bg aku dah normal asyik kena marah ja..tapi marah2 sayang kan abg..bkn marah betul2..:-p



Tgh2 makan..ada special performance by Sunway Hotel punya band..menyanyi lagu kt fathers2 yang ada...nak tergelak pun ada..tetiba orang mai nyanyi kt table kita...
Yang paling takleh tahan tgk muka anak kecik aku ni..muka cam takut ja..dia pelik saipa orang ni mai nyanyi kat papa dia..huhu..tapi masa depa dh abis nyanyi..dia tepuk tangan plak..emosi tak stabil tui anak aku ni.sat takut..sat seronok..hihihi


Anak aku dah tersandar..kenyang makan kek kot...hahahaha...tapi tak sampai 5 minit dia aktif semula..dia kalut nak lari-lari kat lobby hotel...so,aku dah tak larat nak pujuk,aku bg talking tom...tapi sat ja dia men pun..pastu aktif balik..anak oh anak..bikin mama penat ja..pasni xbwk dh pi mana2 baru tau...

Hai kucing...huhuhu

Pastu ada sorang chef tu mai kat hubby aku..dia invite untuk masuk game buat roti canai..memula hubby aku takmau...tapi aku kan over..aku kata..abg..pi la try abg..abg mesti bleh punya..so dia pun bangun join..sporting gak hubby aku ni..hehehe


First..chef bg demo dulu...camna nak buat..


 Hubby dah start mencanai roti..huhu


Tebar abg,,jgn tak tebar..hahaha

Dan hasilnya....


Yg no 1...ntah apa2..roti pecah...yg no 2..bleh la..yg no 3..hampir jadi...yang no 4...yeye..hubby dah pandai tebar roti..hahaha..bleh part time juai roti canai ar pasni..hahahaha





Utk game ni takdak pemenang pun..semua peserta dapat paper bag dr sunway hotel...Dalam tu ada  tempat letak pencil n pen (ada cop sunway hotel)...aku terlupa nak snap photo..
Tgklah..nanti kalau aku rajin aku snap tunjuk kat ampa k...

Papai....muackkss :-*



Friday, June 14, 2013

Kenduri Kahwin Ala Kampung Style...

Entry ni dah bersarang dalam draft aku..update sekerat mesti ada kerja yg membantutkan penulisan aku..Kekadang tu update sat sekerat jalan mlm2 ,hubby aku lak berebut nak guna sbb nak google pasai fishing..kekadang berebut dgn anak..sbb dia kalut nak cakap dengan kucing talking tom..huhu..

Actually majlis kenduri arwah n perkahwinan my bro ni dah lepas..iaitu pada tarikh 9 June 2013..
Majlis ni telah diadakan secara gotong royong..now amalan tu dah byk ditinggalkan sebab orang prefer katering..tak teruk..cuma prepare duit ja..
Sebenarnya majlis secara gotong royong ni best tau..sebab rasa meriah gila..dari hari sebelum kenduri,mlm kenduri dan hari kenduri..sentiasa penuh dgn orang..tak kira org tua,org muda semua turun bantu membantu...best sgt..

Ptg kenduri makcik2,jiran2 akan dtang tolong goreng ayam n buat apa2 yg patut..at least ringan la sikit beban tuan rumah kan kalau nak buat semua..


Ok...sambung ke malam kenduri plak..geng2 muda akan mai tlg potong bahan mentah utk dimasak esok..selalunya geng2 pemuda akan amik part potong bawang.ptong ubi kentang dll..



Geng2 berumur ckit akan amik part potong daging lembu n tulang2 lembu..hubby aku join geng 3 series ptong daging..dia kan dah berumur..huhu




Gambar kabur ckit sbb kamera hp BB aku ni bukannya clear sgt..hoho..nak guna tab takut hubby marah..sure dia kata aku ni keja tangkap gambaq ja..keja dalam umah byk takmau buat..alah abg ni..takkan tak kenai bini abg kan...dah 8 tahun kot kenai..so takkan taktau ke"fanatik"an bini abg terhadap kamera..hehehehe

Dah ada orang tolong mai buat kerja,tuan rumah akan jamu makanan,mlm tu kami masak nasik lemak utk orang2 kampung yg sudi dtg tolong..oleh sebab sedap sgt kami masak..sambal tu kena masak 2x..sebab habis..yg nak tergelak,abg sulung aku kata..sapa suruh hampa masak sedap sgt..sebab tu cpt habis...kuang3x...(aku saja ja mention "kami"...padahal aku tak sentuh langsung bab2 masak ni..aku dok kawad kot luar rumah ja..tengok orang..hahaahahaha)

Pg kenduri plak,seawal jam 7.30 ketua tukang masak dah datang.Ketua tukang masak ni baya arwah ayah aku..kira geng pi kedai kopi ptg2 dgn arwah ayah..kalau ayah masih ada mesti best kan...Semoga arwah ayah tenang disana..Sedihh...:-(..teringat sgt kt ayah..



Depa tgh gotong royong masak hidangan untuk tetamu..Semua pertolongan ni ikhlas..tanpa sebarang bayaran...alhamdullilah...orang-orang kg aku semua baik-baik...tak pentingkan diri sendiri..tak aku tak sure di masa akan datang akan ada lg tak kemuafakatan mcm ni..Hope dapat diteruskan di masa akan datang..


Jam 12 tetamu dah start datang..yang pakai baju biru sama pesyen tu geng2 mentara kampung.. depa akan tolong angkt2 pinggan n cedok lauk utk tetamu..tp geng2 ni kena bayar la..rm 150 dari pukul 12-6 ptg...duit rm 150 depa akan masukkan dalam tabung depa..then hujung tahun normally depa akan guna duit tu utk pi melancong...:-)..Thanks yer makcik2 n kakak mentara...


So,as usual,model-model ni mesti nak bergaya gak kan di hari kenduri..gedik ckit..tak kisah la orang nak cakap apa..janji we are happy..:-*

Majlis berakhir pukul 6 ptg..Alhamdulillah..lauk pun cukup untuk para tetamu..Thanks yer kepada kawan & saudara yg sudi dtg..yg xdtg tu xpa..aku faham ampa ada hal yg xdpt dielakkan..no worries..aku tak amik ati pun..




Friday, June 7, 2013

Memancing sambil Dating Bawah Jambatan Penang

Memula plan nak pi tengok wayang..tapi hubby aku ni kalau tak pi memancing smggu takleh dok..so dia ajak aku teman dia pi mengai bawah jambatan...bukan di persisir pantai ya tuan-tuan dan puan-puan...tapi kami naik bot dan bot tu hantar ke tengah pelapik tiang jambatan tu..Masa kami sampai air tengah pasang..so senang la nak melompat kat atas pelapik tiang,tp masa kami balik,air dah surut..so kena la turun tangga...aku sebenarnya bukan berani sangat..tapi oleh sebab nak experience sendiri benda ni,aku ikut jugak hubby aku..konon berani sgtlah..hehe..


Ok..dah sampai hubby aku pun start pasang barang2 dia..aku tengok saja sambil dok perati2 kot bawah..kot2 nampak ikan jerung (kat sini berani la cakap,dok kat sana takleh mulut celupar,mati aku kena karate dengan Mat Det..hahaha
Lupa plak nak gtau,kami dok kat tiang no 81..bukannya jauh sangat pun...Tapi AWAS kepada sapa-sapa yang baru 1st time pi memancing,JANGAN dok kat tiang number 56..nak tau pasaipa??Ampa google la sendiri..kalau nak suruh aku cita,sampai esok pun tak abis..hehehe

Best jugak tau memancing kat sini..teduh pun teduh..angin pun best..aku rasa cam nak lena ja bawah tu..Tgk kat tiang2 lain,mmg byk la kaki pancing..bleh kata setiap tiang ada orang..jarak antara tiang pun dekat ja..siap leh sembang-sembang lagi..hehehe
Tapi kan,bila lori besaq-besaq lalu,bleh rasa tau,bergegar...hehe..memula rasa takut jugak,tapi setelah 6 jam,dah rasa normal..6 jam ooi aku dok bawah tu..tapi aku tak pulak rasa nak terkencing...kalau nak terkencing jenuh..hahaha..orang laki takpala..orang pmpuan takkan nak londeh kat ctu..huhuhu

Memula hubby aku Appolo anak ikan selangat guna benda ni:-


Tapi lambat sangat tggu tak kena sekor ikan pun,dia tebar jala..Nah..berlambak dapat..sampai aku tak larat nak asingkan dari jala..hehehe..
Dhtu aku saja kata kat hubby ,abg,nak wat fish massage bleh dk?boh kaki ayg dalam tong umpan ikan ni..dia kta"jgn nak merapu ayg,stg ikan tu mati abis sbb bau kaki busuk ayg...hahaha

So kami start la memancing 2 laki bini,lambat jugak kan nak tunggu dapat ikan..Hanya orang-orang yang sabar ja leh mengai ni...sebab tu aku rasa hubby aku mempunyai tahap kesabaran yang tinggi ketika aku buat perangai...hahaha..:-p



Cemuih ooo cemuih...aku suruh hubby aku tangkap gambaq aku plak..Tau dak sebab aku aku suh ambik photo aku camni?Sebab aku nak membuktikan kepada kawan-kawan..aku pernah pi..hahaha
Stg kalau boh gmbaq hubby saja,mesti depa ingat aku bluetooth dari hp dia mai hp aku..hehe

Setelah tunggu punya tunggu..tadaaa..kami dapat ikan..Ikan Senangin lagi tu...dasyat tak??hahaha
Bukan senang nak dapat Senangin tau...kalau orang tak tau pancing ni sure dapat ikan duri n gelama ja..:-p



Ok..ni ikan senangin kami dapat..Ikan dah keras dah sebab boh lam kotak ais..Time nak balik baru snap photo ni ,masa tengah tunggu bot..Aku saja tangkap gmbaq berlatar belakangkan tiang-tiang,sebab satg si Sobri mesti kata laki aku beli kat market..dia jeles la tu..deret pi dapat ikan duri..hohoho...

Overall,memang best la memancing bawah ni...sangat2 best..nanti nak ikut lagi ye bang,,:-*

Thursday, June 6, 2013

Sales Pinggan Mangkuk Mikasa

Pernah pi dak sales pinggan magkuk mikasa kt Kulim?
Kalau sapa orang Kulim sure tau punya..Twice a year kilang Miyo Toki ni mesti buat sales..
Aku ni leh terjebak pi sales ni sebab ada mmber keja sekali gtau..Aku rasa kalau aku xpindah keja mai area Kulim ni...mesti aku pun taktau akan kewujudan kilang ni..

Sales aritu pada 31 May-2 June..memang sesak gila la org..kami pi plak tghari..so panas lip lap..lip lap la..tp sib bek dapat parking dekat..lega..kalau tak terbakar la kulit muka aku yg gebu sebab pakai As beauty ni..(hoho..promote plak)..:-p

Masuk tgk2 dalam show room dia..macam2 weh..tapi dalam show room ni..mahal ckit..nak yang murah..beli kt luar..1 pggan rm 1 ja..

Sebenarnya nak masuk kawasan ni ada tulis camera is prohibited,tapi aku buat tak reti mat saleh..aku snap photo jgk guna enpon aku..sapa suruh tulis mat salleh kan..kan aku dah tak faham..muahahaha





Pokoknya (tetiba mai bahasa indon plak,wake up ika,hg dh balik dr indon 3 bln lepas dh,so jgn ngada2 ok) kalau nak beli kat sini memang berbaloi2..sebab apa tau..cuba tgk kt web www.mikasa.com
Mahai siot harga..kalau beli kt showrrom ni ada yang rm 11,ada yg rm 10..ok la kan..yg penting branded okeh..(cam biasa,aku kan kira brand ja)..wekkk..:-p

Actually,sebelum nak pi sales ni,aku dah gtau hubby,tp dia pesan jangan pi..sebab aku ni kan jenis suka membeli..dia takut aku shopping pinggan mangkuk la tu..
Tapi aku kta"ala abg,nak pi tgk ja..bkn nak beli pun"..tp end up aku beli jgk..hahahaha

Nak tgk aku beli apa..tu kt bwah tu..


Aku beli periuk ni ja...hahaha...punya semangat pi..last2 beli yg ni..bkn apa..aku takut hubby aku marah..sbb dia dah pesan jgn beli..lg 1 sbb pinggan ni berat..so aku kurang berkenan..
N 1 lg sebab utama..aku nak beli Corelle..huhuhu...jgn jeles u olss...kihkih..

Majlis Perkahwinan Anak Saudara Perempuan Sebelah Suami

Ahad lepas,02 June 2012,anak saudara sebelah suami telah melangsungkan perkahwinan...genap setahun selepas dia bertunang..Anak sedara asben aku ni cikgu kt Johor,dia menikah pun dgn org Johor..kira mmg org utara bertemu selatan la..jenuh kebas punggung nak lik kampung nek keta nnt..hahaha..apa susah..sama2 gaji masyuk,leh nek flight la..tui dk??
Umur dia cuma muda setahun dari aku..bayangkanlah masa aku baru menikah dgn asben aku,anak2 saudara dia semua pakat pggl aku kak ika...bukan maksu okeh..maybe depa rasa aku ni dkt2 sebaya depa..so depa tak gamak kot nak pggl maksu..hahaha...Tp lama2 pastu depa pun pggl la maksu sbb kak2 ipar aku suh pggl ikut pangkt..hihi..

Maka dgn itu..awai2 pagi ahad tu,kami dah gerak ke Alor Star..bukan jauh mana pun..1 jam ja sampai la..huhu..bukan aku sengaja takmau pi awai..tapi 01 hb tu abg aku akad nikah..so takleh la pi awai..
Lgpun kenduri buat kat dewan..bukan nak gaduh apa pun..pi mkn ja..tak macam kenduri kat kg..nak kena tolong bagai..hehehe..(padahal sebenarnya aku bukannya kategori org yg rajin tolong..kahkah)

Tema depa plak biru turquoise & pink..Aku rasa tema ni cm jd 1 trend plak lani..cam byk ja pengantin buat tema kaler cmni..tp mmg lawa pun..sampai aku kta kt hubby aku..Abg jom kita kawin sekali lg...punya syok tgk baju lani cantik2..tak macam zaman aku kawin 4 tahun lepas..

Ok..sblm tgk gambaq depa bersanding..jom tgk hantaran dulu..


Cantik kan hantaran depa..guna fresh flower..i suka sgt tau....

Ok..kt bwah ni plak gmbaq pengantin baru n pengantin lama..hohoho..
Kami 3 beranak memang dah plan nak ikut tema..sampaikan baju si nenial hazim tu kami pi beli baru..punya nak ikut tema kan..hehehe


p/s:Tgk gambaq aku..ada nampak gemok ckit dak..bukan apa..aku rasa cam aku dah demok ckit skrg ni..(^^)

Majlis berjalan dengan lancar sampai pukul 5.00 petang..pas settle semua terus shoot balik Penang...